Loading Evenimente
GAETANO DONIZETTI
LUCIA DI LAMMERMOOR
duminică, 18 martie 2018,Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică, decorurile și costumele: Mario de Carlo
Mișcarea scenică: Marius Toda

Lucia, sora lui Enrico: Adela Zaharia (invitată)
Edgardo di Ravenswood: Florin Guzgă (invitat)
Lord Enrico Ashton: Bogdan Baciu (invitat)
Raimondo Bidebent, capelan și confidentul Luciei: Daniel Mateianu (invitat)
Lord Arturo Bucklaw: Tony Bardon
Alisa, însoțitoarea Luciei: Liza Kadelnik
Normanno, scutierul lui Ashton: Florin Pop

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Preluare regie artistică: Mihaela Bogdan
Preluare mișcare scenică: Octavian Popa
Regie scenă culise: Cristina Albu

descriere

categorie spectacol: opera

Operă în trei acte pe un libret de Salvatore Cammarano, după romanul The bride of Lammermoor de Sir Walter Scott

Vârsta recomandată: 14+

Întruchipând o lume desprinsă din Scoția anului 1700, dominată de conflicte ideologice și de cult, opera Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti este considerată a fi una dintre cele mai profunde, dificile și apreciate creaţii din repertoriul liric universal.

Inspirată de drama scrisă de Walter Scott, „Bride of Lammermoor”, opera lui Donizetti surprinde tulburătoarea poveste de dragoste a Luciei, sora Lordului Enrico Ashton, obligată de acesta la o căsătorie de convenienţă, pentru a salva onoarea familiei. Aflând că Lucia este îndrăgostită de Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale, Enrico o face să creadă că iubitul i-a fost de fapt necredincios. Lucia cade în capcana fratelui şi acceptă căsătoria impusă, veste care îl răneşte ireversibil pe Edgardo. Viaţa nu mai are nici un sens fără iubirea Luciei, astfel că îndrăgostitul decide să-şi sfârşească suferinţa. Clopotele castelului bat în depărtare. Lucia a murit, după ce şi-a ucis proaspătul soţ, înnebunită de durere. Convins de dragostea şi credinţa logodnicei sale, Edgardo îsi curmă viaţa cu o lovitură de pumnal.

Opera în trei acte a fost reprezentată în premieră mondială pe data de 26 septembrie 1835, la Teatro San Carlo din Napoli, unde s-a bucurat de un succes răsunător. Pe scena Operei Naționale Române din Cluj, Lucia di Lammermoor a revenit în 2014, după o absență de peste șapte ani. Pecetea romantismului italian a acestui spectacol este conferită atât de libretul ce stă la baza sa, cât şi de viziunea artistică a regizorului Mario de Carlo, cel care a semnat regia artistică, decorurile şi costumele noii montări. Spectacolul transmite o profunzime spirituală deosebită, fiind îndelung aclamat cu ocazia premierei și cu prilejul fiecărei noi reprezentații.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21.30

galerie foto