Încarc Evenimente
GIUSEPPE VERDI
TRUBADURUL
IL TROVATORE
miercuri, 17 ianuarie 2018, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

JÓZSEF HORVÁTH - Dirijor
RODICA POPESCU MOISA - Regia artistică
ANDREI ȘCHIOPU - Scenografia

HECTOR LOPEZ - Manrico
VERONICA FIZEȘAN - Leonora
GEANI BRAD - Contele de Luna
LIZA KADELNIK (debut) - Azucena
PETRU BURCĂ - Ferrando
VIKTÓRIA CORMOȘ (debut) - Inés   
FLORIN POP - Ruiz
ANDREI NICOARĂ (debut) - Țiganul
SERGIU COLTAN (debut) - Un trimis

ORCHESTRA ȘI CORUL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

EMIL MAXIM - Maestru de cor
CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
IULIAN IOAN SANDU - Preluare regia artistică
DAN LUPEA - Regie scenă culise

descriere

categorie spectacol: operă

Operă în patru acte pe un libret de Salvadore Cammarano, după piesa Il trovador de Antonio García Gutiérrez

Vârsta recomandată: 12+

Succesul impresionant înregistrat de opera Trubadurul (,,Il trovatore”) în momentul premierei sale din 19 ianuarie 1853 s-a concretizat prin clasarea sa ulterioară în șirul ,,trilogiei populare”, alături de alte două capodopere verdiene – Rigoletto și Traviata. Deja corpusul lucrărilor dramatice ale compozitorului includea subiecte patriotice sau preluate din literatura romantică engleză (William Shakespeare, Lordul Byron), franceză (Victor Hugo), germană (Friedrich Schiller) la momentul când acesta s-a apropiat de scrierile contemporanului său spaniol Antonio García Gutiérrez (1813-1884) și drama El trovador.

Acțiunea operei Trubadurul, desfășurată pe parcursul celor patru acte intitulate sugestiv (Duelul, Țiganca, Fiul țigăncii și Pedeapsa) se petrece în Spania secolului XV și îi are în centru pe Contele Alvaro de Luna, Manrico și pe Contesa Leonora de Seze, de care ambii bărbați sunt îndrăgostiți. Intriga poveștii nu se rezumă însă la gelozia pe care Contele de Luna o simte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește. Dispariția cu mulți ani în urmă a fratelui contelui, Garcia, răpit și omorât, se pare, de o bătrână vrăjitoare, își manifestă ecourile în prezent: în timp ce contele urmărește să își răzbune fratele, țiganca Azucena – fiica vrăjitoarei arse pe rug și mama lui Manrico – caută să pedepsească crâncen familia de Luna.

Vă așteptăm să descoperiți o poveste captivantă de dragoste romantică, maternă, filială, o poveste a cruzimii și răzbunării născută la nefericita intersecție a celor două lumi atât de discrepante: cea nobiliară și cea a simplilor gitani!

Spectacolul are trei pauze şi se încheie în jurul orei 21.30

galerie foto