Loading Evenimente
MARȚIAN NEGREA
REQUIEM PARASTAS
vineri, 01 noiembrie 2019, Ora 18:30
Sala mare

cumpără bilete

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu 
Regia artistică: Rareș Trifan
Scenografia: Valentin Codoiu
Regie scenă culise: Alina Simona Nistor


Soprană: Irina Săndulescu Bălan
Mezzosoprană: Liza Kadelnik (debut)
Tenor: Cristian Mogoșan
Bariton: Florin Estefan


Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca


Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Pregătirea muzicală a soliștilor: Ovidiu Moldovan
Pregătirea muzicală a corului: Ioana Gr
ünner


descriere

categorie spectacol: concert vocal-simfonic

Concert vocal-simfonic in memoriam, oferit cu ocazia Luminației

Vârsta recomandată: 8+

Într-o zi dedicată rememorării şi spiritualității, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca pune în scenă un eveniment de o profunzime aparte, menit să ofere lumină tuturor celor prezenţi.

”Requiem” este o capodoperă lirică cu o lungă şi profundă tradiţie în cultura occidentală, fiind recunoscută drept un omagiu adus celor care nu mai sînt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, ”Requiem” s-a bucurat de atenţia şi inspiraţia creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti şi B. Britten. Alături de operele acestora, creaţia lui Marţian Negrea se individualizează printr-o compoziţie impresionantă, ”Requiem Parastas” pornind de la tradiţiile europene cărora le-a îmbogăţit semnificaţia cu particularitatea etosului românesc, într-un spectacol vocal-simfonic înălţător. Compozitorul român a lucrat la partitura acestuia timp de aproape douăzeci de ani. Precum indică şi titlul său complet, creaţia lui Marţian Negrea este dedicată, asemenea Requiemului clasic, unui ansamblu de patru solişti, cor şi orchestră, care rezonează împreună într-o compoziţie impresionantă. Aceasta este puternic impregnată de autenticitatea cîntărilor funebre româneşti, fiind inspirată de Molitvelnicul tipărit la Sibiu, în 1874.

”Requiem Parastas pentru solişti, cor şi orchestră” este o operă de inspiraţie neoclasică şi este considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marţian Negrea, precum şi o operă fundamentală a muzicii româneşti, aflată la intersecţia inedită dintre tradiţia veche românească şi tradiţia europeană cultă. Fiind interzis de cenzură, Requiem Parastas a fost prezentat pentru întâia oară în faţa publicului pe 14 decembrie 1990, la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, fiind considerat un spectacol înălțător.

Concertul se încheie în jurul orei 20:00