Încarc Evenimente
EX ORIENTE LUX
luni, 01 noiembrie 2021, Ora 19:00
Biserica Reformată-Calvină Centrală

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Vladimir Lungu
Regizor: Marius Vlad Budoiu
Regie scenă culise: Alina Simona Nistor
Scenografie: Hawash M Magdy

tenorul Marius Vlad Budoiu
baritonul Florin Estefan

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: concert vocal-simfonic

Stimați spectatori,

Desfăşurarea spectacolelor este permisă CONFORM REGLEMENTĂRILOR LEGALE ÎN VIGOARE cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:
• persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
• persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene.
ATENȚIE! Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
——–
Spectacolul conține imagini și texte ce nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta sub 16 ani.

Concert susținut în Biserica Reformată-Calvină Centrală

Un eveniment artistic cu o forță muzicală deosebită – EX ORIENTE LUX este despre convingerea că spiritualitatea reprezintă căutarea unui sens transcendent, care poate fi exprimată în relația cu natura, muzica, arta. Mai mult decât atât, 1 noiembrie, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă către cei care au trecut în nefiinţă, se regăseşte în spiritualitatea Bisericii cu sugestia luminii oferite spiritelor – Luminația.

Invitând la meditaţie introspectivă, muzica a fost aleasă cu mare atenție. Contextul în care a fost scrisă prima lucrare din program anticipă mesajul muzicii și atmosfera întregului concert. Intitulată inițial Salut d’Amour, Edward Elgar și-a dat seama că scria de fapt ceva mult mai intens și profund, alegând apoi suspinul drept cuvânt descriptiv al muzicii – Sospiri. În Der Abschied (Adio) din ciclul Cântecul Pământului, Gustav Mahler impune sugestia unui mesaj esențial: „Pământul va rămâne frumos pentru totdeauna, dar omul nu poate trăi la nesfârșit”, mesaj pe care tenorul Marius Vlad Budoiu îl va prezenta auditoriului. Jean Sibelius s-a inspirat, la rându-i, din sumbrul eveniment al vieții, scriind Moartea Melisandei pe care orchestra o va interpreta sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu. Cât despre Modest Mussorgsky, compozitorul aduce situația omului pus faţă în faţă cu propriul său destin, care de multe ori cunoaşte cele mai tragice situații imaginabile. Astfel, elaborează patru tablouri muzicale în care surprinde multiplele faţete ale morții, denumite Cântecele şi dansurile morţii, ce vor fi aduse la viață de baritonul Florin Estefan.

Vă invităm, așadar, să descoperiți un loc al emoției și luminii, în lăcașul Bisericii Reformate-Calvine din Cluj-Napoca, într-o seară cu o semnificație cât se poate de profundă.

Spectacolul nu are pauză și se încheie în jurul orei 20:30