Încarc Evenimente
PIOTR ILICI CEAIKOVSKI
ANULAT. EVGHENI ONEGHIN
vineri, 04 martie 2022, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Vladimir Lungu
Regia artistică: Mihaela Sandu
Scenografia: Viorica Petrovici
Coregrafia: Vasile Solomon
Dirijor cor: Corneliu Felecan



Evgheni Oneghin: Florin Estefan
Tatiana: Diana Țugui
Lenski: Eusebiu Huțan (debut)
Olga: Janetka Hosco (invitată)
Gremin: Corneliu Huțanu
Larina: Ștefania Barz
Filipievna: Liliana Neciu
Triquet: Tiberiu Szasz
Zaretsky, căpitanul: Zoltan Molnar
Guillot: Dan Dumitrana

Orchestra, Corul și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: operă

Stimați spectatori,

Desfăşurarea spectacolelor este permisă CONFORM REGLEMENTĂRILOR LEGALE ÎN VIGOARE cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:
• persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
• persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene.
ATENȚIE! Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
EXCEPȚIE FAC PERSOANELE CU VÂRSTA SUB 12 ANI!
Vă mulțumim pentru înțelegere!
———————-

Operă în trei acte pe un libret de Konstantin Șilovski, inspirat din romanul în versuri Evgheni Oneghin de Aleksandr Sergheevici Pușkin

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

Scenariul operei, alcătuit de Ceaikovski pe parcursul unei singure nopți, pune în evidență tiparele psihologice ale personajelor și evoluția acestora pe parcursul situațiilor întâmpinate la Sankt Petersburg, la Conacul familiei Larin și în împrejurimi. Tatiana Larina – tipul femeii ruse, simplă, timidă, melancolică, înțeleaptă – se transformă dintr-o fată naivă, de la țară, într-o doamnă din înalta societate, cu un puternic simț al moralității, după ce declarația de dragoste pe care ea i-o face lui Evgheni Oneghin – personajul romantic neînțeles de societate, reticent la mediocritatea lumii înconjurătoare – este întâmpinată cu răceală și nepăsare de către acesta. Uciderea, din gelozie, în urma unui duel, a celui mai bun prieten al său – Lenski – îl marchează profund pe Oneghin. După o perioadă de absență îndelungată și încercarea nereușită de a-și alunga regretele faptei săvârșite, Evgheni se întoarce la Sankt Petersburg, unde o reîntâlnește o Tatiana fermecătoare, alături de actualul ei soț – Cneazul Gremin. Inima lui ajunge acum să cunoască sentimentul pe care, cu mult timp în urmă, îl nesocotise, însă este prea târziu. Dragostea lui nu are nicio șansă de împlinire, Tatiana fiind decisă să își onoreze condiția de femeie măritată.

Răceala cu care opera Evgheni Oneghin a fost întâmpinată la început de către public s-a datorat, în opinia criticului rus Serghei Flerov, noutății subiectului care avea în centru personaje din realitatea umană zilnică, în locul ,,îndrăgostiților” sau ,,rivalilor” cu care acesta era atât de obișnuit. Același critic aprecia însă lucrarea lui Ceaikovski ca fiind, din punct de vedere al realizării muzicale, demnă de calitatea textului pușkinian. Vă invităm, așadar, să vă lăsați transpuși în atmosfera societății ruse de secol XIX, în care iubirea candidă sau pasională, orgoliul, gelozia, remușcarea, devotamentul – valențe emoționale integrate cu măiestrie în muzica marelui simfonist Ceaikovski – își lasă amprenta definitivă asupra destinului uman!

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21:00.
Vârsta recomandată: 12+

galerie foto