Sala mare
distribuție
Regia artistică și Scenografia: Emil Strugaru
Adaptare regie: Mihaela Sandu
Ducele de Mantua: Florin Guzgă (invitat)
Rigoletto: Michele Kalmandy (invitat)
Gilda: Andreea Barbu (invitată)
Maddalena: Liza Kadelnik
Sparafucile: Corneliu Huțanu
Contele de Monterone: David Pogana
Giovanna: Liliana Feher
Marullo, cavaler: George Godja
Mateo Borsa, un curtean: Florin Pop
Contele de Ceprano: Sebastian Balaj
Contesa de Ceprano: Oana Maria Trîmbițaș
Ușierul: Várga János
Pajul: Oana Maria Trîmbițaș
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Concepție costume
Rigoletto și Ducele de Mantua: Anca Pintilie
Coregrafia: Adrian Mureșan
Preluare coregrafie: Daniela Drăgușin
Orchestra și Corul de bărbați ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
descriere
categorie spectacol: operă
Operă în trei acte pe un libret de Francesco Maria Piave, după piesa Le roi s’amuse de Victor Hugo
Una dintre cele mai populare opere verdiene, Rigoletto prezintă drama bufonului Triboulet, care se petrece pe fondul imoralității și desfrâului regelui François I și ca răsfrângere a propriei atitudini ironice la adresa victimelor stăpânului său.
Pentru obținerea permisiunii de a-și reprezenta opera, Verdi va modifica în primul rând titlul inițial, La maledizione (,,Blestemul”) – acum Rigoletto – , va muta acțiunea de la curtea franceză într-un mic ducat italian – Mantua, transferând totodată identitatea personajului negativ – seducătorul rege – , unui duce. Parcursul dramatic îl prezintă pe contele de Monterone, a cărui fiică este umilită, căzând pradă farmecelor ducelui de Mantua, devenind subiect de mare amuzament la curte, motiv pentru care acesta rostește un blestem la adresa lui Rigoletto. Deși, aparent, bufonul era în siguranță, bucurându-se de bunăvoința și sprijinul stăpânului său, permițându-și o atitudine zeflemitoare față de cei înșelați, acesta va ajunge în curând să plănuiască uciderea ducelui, pentru a răzbuna necinstirea propriei fiice. Faptul că Gilda este conștientă de caracterul discutabil al celui pe care îl iubește, nu o împiedică însă să îi rămâne devotată, sacrificându-se, în final, pentru a-i salva viața. Povestea este curmată brusc în momentul în care Rigoletto descoperă cu stupoare că trupul inert pentru care îl plătise pe asasinul Sparafucile nu este al rivalului său, ci al preaiubitei sale Gilda. Blestemul s-a adeverit!
Modul în care calitatea subiectului, dramatismul acțiunii, complexitatea personajelor sunt transpuse de către Verdi în discursul operei Rigoletto demonstrează capacitatea impresionantă a acestuia de a-și utiliza resursele componistice și limbajul puternic individualizat în realizarea unei muzici fermecătoare. Premiera lucrării a avut loc la 11 martie 1851 pe scena teatrului La Fenice din Veneția, unde s-a bucurat de un succes răsunător. De atunci și până în zilele noastre, popularitatea operei Rigoletto a fost crescândă, confirmându-i statutul de capodoperă verdiană și făcându-i loc pretutindeni în repertoriile marilor case de operă de pe mapamond.
Vârstă recomandată: 7+
Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 22:30.
galerie foto
NICU CHERCIU