Încarc Evenimente
GIUSEPPE VERDI
NABUCCO
vineri, 15 iunie 2018, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică: Ina Hudea
Scenografia: Liliana Moraru
Mişcarea scenică, Coregrafia: Marius Toda

Nabucco: Lucian Petrean (invitat)
Ismaele: Cristian Mogoșan
Zaccaria: Ivan Tomasev (invitat)
Abigaille: Alice Lopez (invitată, debut)
Fenena: Iulia Merca

Marele Preot: Simonfi Sandor
Abdallo: Florin Pop
Anna: Lucia Bulucz

Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Asistenţă regie artistică: Alina Simona Nistor
Regie scenă culise: Cristina Albu

descriere

categorie spectacol: operă

Operă în patru acte pe un libret de Temistocle Solera, inspirat din piesa Nabuchodonosor de Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornu și baletul Nabucodonosor de Antonio Cortesi

Vârsta recomandată: 10+

Alături de impresionantele abilități componistice manifestate cu precădere în genul liric, Giuseppe Verdi (1813 – 1901) – „l’italianissimo” – s-a remarcat în timpul existenței sale prin excelență creativă și prin latura revoluționară, patriotică, fiind un reprezentant de seamă în lupta pentru unificarea Italiei. Totuși, dintre titlurile operelor care îi reflectă atitudinea militantă, Nabucco rezonează într-un mod aparte. După succesul relativ al primelor două opere reprezentate pe scena teatrului Scala din Milano și pierderea treptată a membrilor familiei sale în decurs de doar doi ani (1838 – 1840), Giuseppe Verdi renunțase la ideea de a mai compune. Contactul cu libretul lui Temistocle Solera, inspirat din Vechiul Testament și, implicit, versurile viitorului cor al sclavilor evrei – Va pensiero, sull’ali dorate – a avut un impact puternic asupra sa, determinându-l să se întoarcă la arta creatoare. Pe parcursul anului 1841, Verdi a compus opera Nabucodonosor, interpretată în premieră la Scala în anul următor, la data de 9 martie, marcând, fără îndoială, începutul unei cariere artistice strălucitoare și stabilind un record de popularitate păstrat până în zilele noastre.

Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare la cea de libertate – dar și a atitudinii împăratului Nabucodonosor – întâi de aroganță, apoi de umilință – în fața Dumnezeului Atotputernic. Viziunea regizorală a Inei Hudea respectă concepția dramaturgică originală, în timp ce scenografia Lilianei Moraru prezintă componenta spațială a acesteia într-un context modern, contemporan.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.00

galerie foto