Aplauze pentru Orchestră

La început am vrut să scriu un articol despre un personaj dintr-o operă de Puccini. Dar ce personaj să aleg? Cum să scriu autentic despre el, cum să îl cuprind într-un articol? Apoi m-am gândit să scriu despre un altfel de „personaj”, prezent la fiecare reprezentație a Operei, pe care de multe ori nu îl apreciem la adevărata valoare, fascinați fiind de decoruri și de personajele de pe scenă. De fapt, mulți dintre spectatori nici nu îl văd decât la finalul spectacolului, când urcă pe scenă dirijorul.

Așadar, despre orchestră. Cuvântul provine din greacă, ορχήστρα (orchēstra) și însemna spațiul dintre scenă și spectatori, locul în care, de altfel, se află și în zilele noastre, la Operă, orchestra. În teatrul grec antic, în acest spațiu era corul. Multă vreme, instrumentiștii au stat în spatele decorului, abia din secolele XVII-XVIII, când apare sensul modern al cuvântului (ansamblu de instrumente muzicale), orchestra a fost poziționată în spațiul dintre scenă si spectatori.

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a fost înființată în 1919 și a avut primele reprezentații în 1920. Cât de greu să fi fost să creezi o orchestră la nici un an după terminarea Primului Război Mondial? Să găsești instrumentiști talentați,  să organizezi repetiții, să îi motivezi să rămână și să susțină 99 de reprezentații în primele 2 Stagiuni (1919/1920, 1920/1921)? Poate chiar  bucuria de a trăi, recunoștința că sunt în viață îi motivau să cânte și să transmită mai departe publicului aceste minunate sentimente.

Arc peste timp, mai bine de 100 de ani mai târziu,  deschiderea Stagiunii 2022/2023, stau în lojă și ascult Intermezzo-ul din Cavalleria Rusticana, în interpretarea superbă a Orchestrei. Nu știu cine stătea în lojă acum 100 de ani, nici cine va sta peste alți 100, sper doar să aplaude Orchestra de atunci așa cum am aplaudat-o eu în acest început de toamnă.

 

Autor: Simina de la @noteurbane

Om de marketing, pasionată de operă, fascinată de Puccini, co-fondator al proiectului noteurbane, unde recomandă evenimente culturale din Cluj-Napoca.