INVITAȚIE LA…BAL

Dacă am acceptat să citesc pentru a nu știu câta oară „Invitație la vals” de Mihail Drumeș, cum era să nu accept și invitația la Balul Operei organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca? Cu atât mai mult cu cât este singurul eveniment din țară de acest fel.

Mulți s-au întrebat sau poate că nici nu le trece prin minte: Ce este acela un bal?

Balul poate fi definit ca un dans social. Cu alte cuvinte dansezi, te simți bine și porți conversații cu invitații, dar aceasta este părerea universal acceptată. Totuși, pentru mine, Balul reprezintă ceva mai mult decât atât, și anume: o seară la Operă în care vei fi parte din poveste. Bine, știu, îmi veți spune că mereu suntem parte din poveștile spectacolelor de operă ce se pun în scenă, însă oricât de atenți am fi, în acel moment rămânem doar simpli spectatori.

Acum, nu mai există nicio delimitare clară între artiști și privitori. Totul este plat…la final vom valsa cu toții, nu?

Cei prezenți au avut posibilitatea să devină prinții și prințesele din poveștile pe care bunicii ni le spuneau înainte de culcare, dar și actori, scena fiind a tuturor.

„Deșteaptă-te Române” a deschis Balul fiind „pus” în scenă de Muzica Reprezentativă a M.Ap.N, în timp ce „Odă Bucuriei” a fost adusă la viață de Orchestra Operei clujene. Aș putea afirma că am asistat la „bătălia” celor două orchestre, conduse impecabil de ai lor „căpitani”: dirijor Colonel Aurel Gheorghiță și Maestrul dirijor Tiberiu Soare.

Rând pe rând, personaje din operele: „Bărbierul din Sevilla”, „Carmen”, „Turandot”, „Samson și Dalila” au venit să ne încânte auzul, iar inimile să vibreze pe nenumăratele valsuri.

Bagheta magică a dirijorului ne-a deschis poarta către o altă lume. Unii poate că și-au amintit de copilărie, în timp ce alții retrăiau fiorul primei iubiri.

La final, toți am valsat. Cei care au fost telespectatori, de acasă, invitându-și jumătatea la vals, printre aceștia m-am aflat și eu, iar ceilalți în atmosfera de vis oferită de Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Autor: Elena Panait

Scriitor (călător prin lume), redactor-șef la revista Mica Românie și redactor la Știri din Surse Buzău.