Muzica deschide inimi – Cum am redescoperit Opera clujeană
Fiecare moment este prețios, așa că de fiecare dată când am timp, îmi place să îmi planific vizite în cât mai multe și variate locuri din Cluj-Napoca. Pentru mine, nu atât locul este important, cât experiența asociată acestuia.
Dacă ar fi să numesc un loc pe care l-am redescoperit de curând este Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Înainte de pandemie, mergeam cu copilul la toate spectacolele, de fiecare dată fiind o bucurie, atât pentru el, cât și pentru mine.
Odată cu ridicarea restricțiilor, am decis să mă bucur din nou de experiența deosebită pe care mi-a oferit-o Opera clujeană. Mai ales că acum ne putem bucura de săli pline. Mi se pare minunat că pot din nou să citesc pe chipurile oamenilor entuziasmul și bucuria de a fi împreună, de a savura spectacole de calitate. M-am simțit parte a acestei bucurii, chiar încă din momentul în care am pășit pragul Operei. Este inexplicabil cum în acest cadru se deschide o lume unică în care există doar frumosul exprimat prin artă și muzică.
Spectacolele la care am participat până acum m-au surprins atât de plăcut; am trecut prin stări atât de diferite, și mereu am avut impresia de nou, de amănunte pe care le descopăr pentru prima dată. Este minunat cum faptul că aceeași operă, același personaj puse în scenă de un alt regizor sau de către un alt artist ne oferă o cu totul altă perspectivă. Aici mi se pare că se întâmplă magia…pe care o putem simți doar dacă ne deschidem sufletul.
Începând cu Rigoletto, acest personaj care trece de la extaz la agonie, de la apreciere la decădere, scoțând în evidență cât de importante sunt acțiunile noastre din perspectiva viitorului, până la nuanțele de pasiune extremă, iubire sfâșietoare și deznodământ imprevizibil în opera Tosca, la comedia spumoasă Văduva veselă, un spectacol atât de plăcut, plin de umor și voie bună și ajungând la Evgheni Oneghin. Acest ultim spectacol pe care l-am văzut m-a impresionat din mai multe motive, în primul rând, prin faptul că Opera clujeană, deși condamnă ferm tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, continuă să includă compozitorii ruși în repertoriu, în al doilea rând, pentru că a distribuit în rolul principal feminin, Tatiana, o soprană de origine ucraineană, Anna Bondarenko. În al treilea rând, faptul că din public au făcut parte și mulți cetățeni ucraineni, cărora li s-a oferit acces gratuit. Ce poate fi mai emoționant decât să vezi cum muzica devine limbajul universal al păcii, cum distruge barierele și ne aduce împreună, chiar și în aceste momente extrem de sfâșietoare,
Vă mărturisesc faptul că sunt nerăbdătoare să descopăr și următoarele spectacole având convingerea că Opera Națională Română din Cluj-Napoca va continua să ne surprindă în cele mai plăcute moduri, cu spectacole și distribuții de excepție.
Autor: Andreea Popescu