Nuntă și intrigi cu iz spaniol

Acele ceasornicului indică ora 18:30. Invitații își ocupă deja locurile în sala de evenimente care, în această seară, pare a fi chiar impunătoarea Operă Națională din Cluj-Napoca… E forfotă în sală – o sală plină de ținute stilate. Dintr-o dată dispare lumina, iar o suită de sunete își fac intrarea solemnă în scenă anunțând începutul unui moment cu adevărat special!

Ne-am teleportat în dimineața zilei de nuntă, alături de doi îndrăgostiți cuprinși de febra pregătirilor: Susanna și Figaro. Fericirea lor n-are margini, deoarece, în urma deciziei Contelui Almaviva de abolire a dreptului feudal, își pot oficializa căsătoria. Povestea se complică, însă, atunci când în peisaj apare pajul Cherubino, un personaj euforic, prins în mrejele iubirii.

Intrigile nu se opresc aici, pentru că și Contele încearcă să o obțină pe Susanna, considerând, în secret, că Figaro nu este demn de iubirea ei. Firește, totul evoluează într-un adevărat mister feudal, impregnat cu abuzuri de putere din partea reprezentanților nobilimii: contele și Marcellina, menajera doctorului Bartolo.

S-a tras cortina… Suntem în castel unde până și pereții se cutremură de la suspinele contesei – o altă victimă a unei iubiri neîmpărtășite. Libretul în italiană dă glas durerii ei, prin cea mai lirică arie din operă: Porgi, amor..!

Oare merită fidelitatea unui suflet iubitor o astfel de răsplată?…

Un nou act: întâlniri nocturne, discuții aprinse. Capcană… Comploturi…

Figaro află că Marcellina încearcă să-l forțeze să o ia de nevastă, din cauza unei datorii pe care acesta nu a putut să i-o restituie, ca mai apoi să iasă la iveală faptul că aceasta e chiar mama lui. În tot acest timp, contesa Rosina încearcă să se răzbune și să-și demaște soțul infidel.

Zefirul adie… Se apropie și momentul festinului. O aparentă idilă ia naștere în grădină – frumoasa Venus cu al său Marte. Situația ia, însă, o întorsătură neașteptată, deoarece Figaro interpretează greșit farsa Susannei și a contesei, catalogând-o drept un moment de slăbiciune al logodnicei sale: o declarație de dragoste, dar nu lui – nu soțului preaiubit, ci unui amant ce pretinde la ceea ce nu-i aparține…

… În final, prins în flagrant, contele cere iertare. O inimă ingrată grațiată din nou.

Ultima pagină: cupluri fericite, multe voci, dar o singură poveste!

 

Autor: Paula Mariuța

„Sunt Paula, un omuleț venit de peste Prut pentru a deveni vocea multor povești nespuse. Studentă la jurnalism, cred în puterea cuvântului și doresc să învăț cum să-l folosesc pentru a aduce un strop de lumină în lume!”