
OPERA DE TREI PARALE
Bertolt Brecht și Kurt Weill
Marți, 24 iunie, ora 18:30
Distribuția:
Macheath, zis Mackie Șiș: Lucian Ionescu
Jonathan Jeremiah Peachum, proprietarul firmei „Prietenul cerșetorilor”: Mihai Mitrea
Celia Peachum, soția lui: Mihaela Coveșeanu
Polly Peachum, fiica lor: Oana Predescu/Maria Alexievici
Jackie „Tiger” Brown, șeful poliției din Londra: Mircea Alexandru Băluță
Lucy, fiica lui: Ana Udroiu
Jenny Speluncă: Mihaela Trofimov
Smith: Alex Popa
Filch: Dan Clucinschi
Pastorul Kimball: Dragoș Spahiu
Banda de hoți:
Mathias „Lovele”: Ovidiu Ușvat
Jakob „Tarantula”: Alex Călin
Walter „Beznă”: Matei Arvunescu
Robert „Matrioșcă”: Ion Bechet
Ede „Gură de Aur”: Dana Marineci
Fetele de la bordel:
Dolly: Andreea Hristu
Betty: Iulia Samson
Vixen: Raluca Botez
Doamna bătrână: Robert Radoveneanu
Marlene, amfitrion: Dan Pughineanu
Pregătirea muzicală: Maria Alexievici
Lighting design: Costi Baciu
Producția muzicală: Vlad Vedeș
Corepetitori: Miriam Drașovean, Maria Alexievici
Producător delegat: Vasea Blohat
Șef producție: George Ion
Regia tehnică: Viorel Stemate
****
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL OPERA APERTA 2025
Spectacol prezentat de Teatrul Excelsior București în cadrul Festivalului Internațional Opera Aperta 2025
Carismaticul antierou Macheath (cunoscut sub numele de Mackie Șiș) se căsătorește în secret cu Polly, fiica lui Jonathan Jeremiah Peachum, liderul unei rețele organizate de cerșetori din Londra. Indignați de alegerea fiicei lor, soții Peachum pun la cale capturarea tânărului, cu sprijinul forțelor de ordine. Trădat de fosta sa iubită, Jenny, Macheath este arestat și condamnat la moarte. Soarta îi oferă însă o întorsătură neașteptată: este salvat în ultima clipă, printr-un ordin special emis chiar în ziua încoronării Reginei Victoria.
Într-un peisaj urban degradat, populat de marginalii Londrei victoriene – cerșetori, delicvenți și femei în pragul supraviețuirii – povestea lui Mackie Șiș devine o alegorie satirică despre corupție, complicitate și ipocrizie socială. Spectacolul, cu elemente de cabaret și ironie acidă, explorează decăderea valorilor umane și vulnerabilitatea individului într-o lume în care regulile sunt făcute pentru a fi încălcate.
Un adevărat „theatrum mundi”, în care se înfruntă vocile contrastante ale unei societăți mereu în căutarea unui răspuns la întrebarea esențială: Ce înseamnă să fii OM?
„Opera de trei parale” este un musical atipic, un non-musical care comentează ironic-inteligent genul liric și îl pune în relație cu alte genuri, cu alte stiluri – cu liedul, cu cabaretul. Este un spectacol care nu ține cont de nicio „rețetă” pe care este construit un musical în adevăratul sens al cuvântului. – Răzvan Mazilu, regizor
Vârstă recomandată: 16 +
Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21:30.
****
SPAȚIU
***
Eticheta de spectacol
Stimați oaspeți ai Operei Naționale Române Cluj-Napoca,
Principalul nostru scop este cel de a vă oferi o experiență memorabilă cu prilejul fiecărui eveniment artistic al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, motiv pentru care vă rugăm să ne susțineți în următoarele aspecte privind eticheta de spectacol, reguli prezente și respectate în marile teatre de operă din întreaga lume, definitorii în derularea unor reprezentații de succes și, mai ales, agreabile în rândul auditoriului.
Îmbrăcați-vă adecvat!
Dacă vorbim despre evenimente muzicale clasice sau spectacole de operă, este indicat să purtați o ținută echilibrată, nici foarte lejeră, nici exagerat de formală.
Fiți punctuali!
Întârzierea dumneavoastră creează serioase neplăceri artiștilor, dar și celor prezenți deja în sală. Acest lucru poate fi evitat printr-o mai mare atenție cu privire la durata deplasării dumneavoastră până la Operă și la posibilii factori care v-ar împiedica să ajungeți la timp. Intrarea în sala de spectacol după începerea reprezentației este permisă doar la pauză.
Verificați și asigurați-vă că telefonul mobil este închis!
Utilizarea telefoanelor mobile este interzisă. Lumina emisă de ecranele pornite este extrem de deranjantă pentru ceilalți participanți la spectacol.
Fotografierea și/sau înregistrarea video nu sunt permise pe durata reprezentației
Dat fiind faptul că blitz-ul dumneavoastră va distrage atenția interpreților, iar mișcările dumneavoastră vor tulbura atât concentrarea,cât și bucuria spectatorilor așezați în vecinătate, filmarea și fotografierea sunt strict interzise.
Înregistrările video pe orice fel de suport nu sunt permise și pot face obiectul unor plângeri de încălcarea drepturilor de autor.
Păstrați liniștea!
Așezați-vă în liniște și așteptați cu răbdare începerea spectacolului, timp în care puteți vorbi în șoaptă și cu mare discreție.
Accesul cu mâncare și/sau băuturi este strict interzis în sala Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.
După începerea reprezentației, evitați dialogurile, șoaptele, fluieratul, fredonatul pe perioada derulării muzicii, pentru a nu distrage atenția celorlalți participanți la spectacol.
Ridicarea în picioare, cutreierarea sălii sau părăsirea acesteia înainte de terminarea spectacolului sunt unanim considerate drept atitudini lipsite de respect care pot duce la interzicerea accesului în sala de spectacol.
Pentru mai multe informații vă rugăm să consultați Regulamentul oficial pentru publicul spectator disponibil aici.
Opera Națională Română din Cluj-Napoca vă dorește o seară de neuitat!