Sala mare
distribuție
descriere
categorie spectacol: musical
Un musical de Joseph Stein după povestirile lui Shalom Aleichem
Spectacol prezentat de Teatrul de Stat ,,Regina Maria” din Oradea în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca
Scripcarul pe acoperiș este unul dintre cele mai apreciate musical-uri clasice, care a avut un succes răsunător pe Broadway. Prima producție a acestuia, prezentată în premieră pe scena newyorkeză în 1964, a fost laureată cu nouă premii Tony, clasându-se totodată, timp de peste un deceniu, ca ,,primul musical din istoria teatrului care a depășit 3000 de reprezentații”. Popularitatea de care se bucură spectacolul se datorează, în egală măsură, ecranizării operei, care a fost răsplătită cu trei premii Oscar.
Prin mesajul umanitar, umorul și sensibilitatea sa, Scripcarul pe acoperiș a devenit un reper cultural universal. Textul, o adaptare de Joseph Stein după povestirea Fiicele lui Tevye a lui Shalom Aleichem, se construiește în jurul vieții lipsite de pretenții a unui sătean evreu din Anatevka, tată a cinci fiice, care se străduie să-și mențină familia unită prin respectarea tradiției iudaice. Acțiunea este plasată la începutul secolului XX, în Rusia Imperială, când pogromul amenință să destabilizeze comunitățile iudaice, iar atitudinea ostilă se face simțită și în comunitatea evreiască din satul rusesc Anatevka. Sătenii, printr-o decizie a autorităților țariste, sunt forțați să părăsească locurile natale și să pornească într-o pribegie al cărei sfârșit e imposibil de prevăzut.
Firul istorisirii urmărește, astfel, două planuri distincte care se întrepătrund: un prim-plan al comunității evreiești, în care încep să se resimtă diferențele de mentalitate între vârstnicii tradiționaliști și tinerii, îndepărtați de vechile valori și un plan general, în care se denunță un eveniment istoric tragic: cel al pogromului.
La Teatrul Regina Maria, Scripcarul pe acoperiș a avut premiera în 2011 și poartă semnătura regizorală a lui Korcsmáros György, un regizor maghiar renumit pentru spectacolele de musical pe care le-a pus în scenă de-a lungul carierei sale. Producția orădeană s-a bucurat de un succes răsunător încă de la început, impresionând atât prin emoția poveștii în sine, cât și prin amploarea montării, care include o distribuție plurivalentă, decoruri impunătoare, complexitate coregrafică, o orchestră live și costume autentice. Mai mult, primirea entuziastă de către public în spațiul teatral național și internațional s-a concretizat ulterior prin invitații la numeroase festivaluri importante și prin premiile și nominalizările cu care a fost încununat.
galerie foto
Remus Toderici