Loading Evenimente
ADOLPHE CHARLES ADAM
GISELLE
vineri, 05 aprilie 2019, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Coregrafia (după Marius Petipa), Regia artistică: Vasile Solomon
Scenografia: Valentin Codoiu

Distribuție:

Giselle: Andreea Jura
Prințul Albert: Mircea Munteanu
Myrtha: Wen Hui-Yi
Hans: Liviu Har

Pas de deux (Actul I): Wen Hui-Yi, Romulus Petruș

Două iele: Dalia Costea, Laura Pop

Prietenele Gisellei: Laura Pop, Katerina Torp, Dorina Lucaciu, Rodica Bacoiu,
                                 Ofelia Mărginean, Petra Trăilă, Patricia Cenan, Cristina Pop

Wilfried: Octavian Popa
Ducele: Marius Toda
Bertha: Daniela Drăgușin
Bathilde: Gabriela Sima

Nobili: Enikö Fărcaș, Antonela Oancea, Cristina Toda, Daniel MogaOrchestra, Soliștii și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Un grup de eleve de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică ,,Octavian Stroia" Cluj-Napoca

Preluare coregrafie și regie artistică: Pavel Rotaru
Regie scenă culise: Dan Lupea

descriere

categorie spectacol: balet

Balet în două acte pe un libret de Théophile Gautier și Jules-Henri Saint-Georges, inspirat dintr-o poveste slavă redată de Heinrich Heine în volumul Despre Germania

Vârsta recomandată: 5+

Baletul Giselle nu este doar cel mai recunoscut titlu din creația compozitorului francez Adolphe Charles Adam, ci și o lucrare extrem de reprezentativă pentru perioada Romantismului. Tematica dragostei imposibile dintre pământeni și creaturile fantastice stă și la baza legendei slave a ,,ielelor” (mirese tinere care au murit înainte de nuntă) în adaptarea lui Heinrich Heine. Ideea a fost preluată mai apoi de către romancierul, poetul și criticul Théophile Gautier; acesta a imaginat povestea unei fete trădate de iubitul ei, care moare în urma unui atac de inimă și se întoarce sub forma unui spirit, pentru a-l salva de pedeapsa ielelor răzbunătoare, fapt care, în cele din urmă, previne propria-i transformare.

Propunerea unui astfel de scenariu de către Gautier a coincis cu dorința conducerii Operei din Paris de a-i oferi celebrei balerine italiene Carlotta Grisi rolul principal într-o nouă producție coregrafică. După doar câteva luni, libretistul Saint-Georges și Adolphe Adam au realizat unul dintre cele mai fermecătoare balete din istorie.

După premiera lucrării din data de 28 iunie 1841, pe scena Operei din Paris, avându-i ca protagoniști pe Carlotta Grisi și Lucien Petipa (fratele lui Marius Petipa), Giselle a cunoscut de-a lungul timpului montări de referință pe întreg teritoriul european.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20:30

galerie foto