Încarc Evenimente
GAETANO DONIZETTI
DON PASQUALE
DON PASQUALE
vineri, 24 ianuarie 2020, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Adrian Morar
Regie și scenografie: Marius Vlad Budoiu
Regie scenă culise: Alina Simona Nistor

 

Don Pasquale: Petre Burcă
Doctor Malatesta: David Pogana (invitat)
Ernesto: Radu Câmpan (invitat)
Norina: Oana Trîmbițaș
Notarul: Sebastian Balaj 

 

Doi Bandiți: Ștefan Muț (invitat)
Fazakas Tamas (invitat)
Doi politiști: Titus Pop (invitat)
Alexandru Dascăl (invitat)
Chitarist: Babțan-Varga Flórián (invitat)
Un trompetist: Petru Lupu (invitat)

 

Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

 

descriere

categorie spectacol: operă

Operă bufă în 3 acte de Gaetano Donizetti, după un libret de Michele Accursi și Giacomo Ruffini

Inspirată de inconfundabilul șarm donizettian, prima premieră lirică a anului 2020 ne oferă un spectacol acaparant, picant și plin de culoare. DON PASQUALE  – altfel decât l-ați văzut sau vi l-ați închipuit vreodată – este îndrăzneț reinterpretat pentru această nouă producție, care îl poartă tocmai în Vestul Sălbatic contemporan.

Înstăritul burlac dornic de iubire la vârsta a doua – precum fusese portretizat în capodopera lui G. Donizetti – a stârnit râsete și aplauze încă din seara premierei sale absolute din 3 ianuarie 1843, la Teatrul Italian din Paris, reprezentând apogeul operei bufe din secolul al 19-lea. Acum trece granițele spațiale și imaginare, într-o poveste cu mafioți, cowboy și pistolari fioroși: cu toții îl cunosc pe Don Pasquale, bancher vestit și șef de Familie mafiotă.

 

Acțiunea Actului I începe în zori, la o bancă în Tombstone, Vestul Sălbatic. Don Pasquale, deținătorul băncii Pasquale Bank, nu are prea mult de lucru ca bancher, însă are trei angajați care sunt și bandiți, și aduc profit băncii. Nepotul său, Ernesto, vrea să se căsătorească cu Norina, o tânără pe care Pasquale nu o cunoaște. Pentru că Pasquale i-a oferit nepotului său o căsătorie cu o avere frumoasă și acesta a refuzat, s-a hotărât să îl dezmoștenească și ca atare să se căsătorească el însuși. Ca sfătuitor l-a luat pe Dr. Malatesta, care este însă și prieten cu Ernesto. El se hotărăște să mimeze o căsătorie a lui Pasquale cu Norina – pe care i-o va prezenta drept sora sa, Sofronia – pentru a-l determina pe acesta să renunțe de bunăvoie la ideea căsătoriei. Derutat și dezolat, Ernesto nu înțelege nimic din această situație neprevăzută.

Actul 2 ne readuce la banca din Tombstone, seara. Ernesto își plânge soarta, acompaniat de un trompetist și pleacă în lume. Între timp, Don Pasquale îl așteaptă pe Malatesta să vină cu mireasa. Când sosesc, aceasta își joacă impecabil rolul de Sofronia proaspăt ieșită din mănăstire, iar Pasquale e cucerit. Unul dintre cei trei angajați ai săi joacă rolul notarului care va oficia cununia și Ernesto vine să își ia rămas bun exact în mijlocul ceremoniei. După un moment de confuzie, află adevărul și intră și el în joc. Don Pasquale este complet siderat de noua turnură a faptelor.

Acțiunea actului al III-lea se petrece în Miami, în spatele unei vile de pe malul oceanului. După masa, Don Pasquale, același temut șef de clan mafiot, este acum disperat de cheltuielile astronomice ale soției. Aceasta vrea să iasă la teatru și Pasquale se opune. Norina (Sofronia) se impune și Pasquale se trezește cu o palmă. După plecarea Norinei apare Dr. Malatesta. În acest moment, cei doi plănuiesc să o surprindă pe Sofronia (Norina) împreună cu un adorator.

Finalitatea actului al III-lea surprinde acțiunea din aceeași locație, dar văzută din partea opusă, noaptea. Ernesto vine să-i cânte iubitei sale Norina o serenadă. Aceasta, încântată, i se alătură în duet. La apariția bruscă a lui Pasquale cu Malatesta, Ernesto reușește să fugă fără să fie văzut. Norina este surprinsă singură. Don Pasquale, sătul de o astfel de căsnicie, hotărăște să accepte uniunea dintre Ernesto și cea pe care o iubește acesta. Află atunci adevărata identitate a presupusei sale soții și farsa care i-a fost făcută. Opera să încheie în ton comic și optimist, toată lumea fiind fericită!

Păstrând esența poveștii clasice, dar oferindu-i unicitate și prospețime, această producție vă va surprinde, amuza și intriga prin numeroase momente colorate și mult comic de situație, toate aranjate cu inspirație pe partitura acaparantă a lui Gaetano Donizetti.

 

Vârstă recomandată: 7+

Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 21:15

galerie foto

RADU PADUREAN, CALIN ILEA