Loading Evenimente
PIOTR ILICI CEAIKOVSKI
ONLINE: LACUL LEBEDELOR
marți, 07 aprilie 2020, Ora 18:00
SPECTACOL TRANSMIS ONLINE

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Adrian Morar
Regia și Coregrafia, adaptare după Lev Ivanov: Vasile Solomon
Scenografia: Mihai Vălu (invitat)

Odette-Odile: Andreea Jura
Siegfried: Dan Haja
Bufonul: Mircea Munteanu
Rothbart: Lucian Bacoiu
Profesorul de dans: Marius Toda
Regina Mamă: Anca Opriș Popdan
Pas de trois: Doina Anamaria Florea, Adelina Filipaș, Augustin Gribincea
Lebedele mici: Laura Pop, Ofelia Mărginean, Patricia Cenan, Andrada Pătrânjel 
Lebedele mari: Adelina Filipaș, Doina Anamaria Florea, Rodica Bacoiu, Andrada Ion, Dorina Lucaciu

 

Orchestra, soliștii și Ansamblul de Balet al Operei Națioanle Române din Cluj-Napoca

Un grup de elevi de la Liceul de coregrafie și artă dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca

 

descriere

categorie spectacol: balet, Spectacol online

Înregistrare realizată în parteneriat cu TVR Cluj.


Spectacol prezentat în data de 09.06.2016 în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Opera Aperta 2016, organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

 

Spectacol realizat cu sprijinul Fundației Culturale ,,Simona Noja”

Balet în patru acte pe un libret de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski (1840 – 1893) avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

Se spune despre unele întâlniri că sunt scrise în stele – așa se crede și despre cea dintre compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski cu Marius Petipa – dansator și coregraf francez de renume mondial, care a condus timp de câteva decenii compania de balet a Teatrului Mariinski – și Lev Ivanov – asistentul acestuia. Momentul istoric al intersecției celor trei s-a materializat în magia a trei capodopere ce aveau să devină legendare: Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită și Spărgătorul de nuci.

Primul dintre balete, Lacul lebedelor, a fost compus de către Ceaikovski în perioada 1875 – 1876 și are la bază un libret de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer, care redă tematica victoriei binelui asupra răului și a dragostei adevărate asupra răului, având în centru prezența “fetei-lebădă”, simbol al purității și feminității și pe al ei iubit Siegfried, a cărui iubire sinceră reușește să spulbere vraja care o țineaș captivă.

Dat fiind faptul că prima reprezentare a lucrării la Teatrul Bolșoi în 1877 a fost primită cu scepticism din partea publicului, Ceaikovski și-a petrecut ultimii ani din viață fără a anticipa dimensiunea succesului de care Lacul lebedelor avea să se bucure după premiera sa absolută de după moartea sa, la 15 ianuarie 1895, în coregrafia lui Marius Petipa (actele I și III) și a lui Lev Ivanov (actele II și IV).

Premiera actualei montări, semnată de Vasile Solomon, respectând caracterul clasic original, a avut loc pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca la 10 februarie 2016, la doar câteva luni după succesul de care spectacolul s-a bucurat pe teritoriul Chinei, cu prilejul turneului susținut Ansamblul de balet al Operei Naționale Române (septembrie-octombrie 2015). Aceeași producție coregrafică a fost prezentată de artiștii Operei clujene, în premieră națională, în cadrul unui eveniment excepțional, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj-Napoca, unde glisarea lebedelor a prins un contur unic.

galerie foto