Încarc Evenimente
CARL ORFF
CARMINA BURANA
vineri, 21 mai 2021, Ora 19:00
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Scenariul de balet: Adrian Mureșan
Coregrafia: Adrian Mureșan
Scenografie: Andrei Schiopu
Maestru de balet: Vasile Solomon
Regie scenă culise: Dan Lupea

Nobila fecioară: Adelina Gribincea
Poetul: Lucian Bacoiu
Abatele din Cuca: Mircea Munteanu
Tărăncuța: Daniela Drăgușin
Un tânăr: Augustin Gribincea
Lebăda: Iuliana Dane
Două fecioare: Daniela Drăgușin / Rodica Bacoiu

Ansamblul de Balet a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

 

descriere

categorie spectacol: cantată

Spectacol de balet cu bandă

Cantată scenică bazată pe o serie de manuscrise din secolele XI-XIII

Compozitorul, dirijorul, muzicologul şi pedagogul german Carl Orff s-a născut la München, la 10 iulie 1895. Acesta a studiat la Academia de Muzică şi apoi cu Heinrich Kaminski la München, oraş în care şi-a şi început activitatea dirijorală. Aici a fost unul din fondatorii Şcolii Günther, unde a predat muzica potrivit principiilor lui Jaques-Dalcroze, activitate care a avut o puternică influenţă asupra concepţiilor sale creatoare. El pune, în creaţie, accentul pe elementul ritmic. Ritmurile sale sunt însă cu totul necomplicate, limbajul său este caracterizat prin simplitatea temelor, care au de multe ori o pronunţată savoare populară. Toate aceste trăsături sunt prezente în cantata scenică  Carmina Burana.

Carmina Burana – în traducere Cântece Burane, Burana fiind vechea denumire a regiunii Bavaria din Germania – , creaţie care i-a adus lui Orff celebritatea absolută, este o cantată scenică profană, unică în felul ei. Sursa de inspiraţie o constituie cântece şi poezii în latina veche, germana Evului Mediu şi în franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine, editate de către J. A. Schmeller.

Odată găsită o sonoritate, o linie melodică, un ritm, sunt repetate mereu în forma iniţială. Efectul este straniu, neaşteptat și în același timp spectaculos. Compozitorul afirma după parcurgerea textelor, referitor la muzica pe care a compus-o: “Am scris muzica foarte repede (…). În puţine săptămâni, lucrarea era gata gândită (…). Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât pentru a o cânta nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura, a trebuit să recunosc realitatea că ea nu exista decât în câteva părţi schiţate pe hârtie”.

Accesul persoanelor sub 12 ani este strict interzis.

Specatacolul nu are pauză.


Dragi spectatori,

Toate inițiativele Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se vor încadra sub incidența legii, respectând și asigurând măsurile și regulile prevăzute pentru evenimentele culturale organizate atât în aer liber cât și în interior,  pentru prevenirea răspândirii COVID-19:

  • atât organizatorii, cât și participanții vor purta în mod obligatoriu măștii care le vor acoperi atât gura, cât și nasul, pentru o protecție eficace;
  • accesul spectatorilor se va face prin zone special amenajate și semnalizate, asemeni ieșirii acestora, îndeplinind distanțarea fizică și siguranța publicului;
  • biletele achiziționate se pot returna cu maxim 48 de ore înainte de eveniment
  • agenția de bilete va fi deschisă de Luni până Vineri între 13:00-18:00, iar în zilele cu spectacol programat, biletele vor putea fi achiziționate cu maxim 45 de minute de la începerea reprezentației (Ora 18:15 respectiv ora 10:30 pentru spectacolele de tip „matineu”).

 

galerie foto

NICU CHERCIU