Încarc Evenimente
CARL ORFF
Online: CARMINA BURANA
duminică, 25 aprilie 2021, Ora 19:00
SPECTACOL TRANSMIS ONLINE

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Scenariul de balet: Adrian Mureșan
Coregrafia: Adrian Mureșan
Scenografie: Andrei Schiopu
Maestru de balet: Vasile Solomon

Nobila fecioară: Adelina Gribincea
Poetul: Lucian Bacoiu
Abatele din Cuca: Mircea Munteanu
Tărăncuța: Daniela Drăgușin
Un tânăr: Augustin Gribincea
Lebăda: Iuliana Dane
Două fecioare: Daniela Drăgușin / Rodica Bacoiu

Ansamblul de Balet a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: cantată, Spectacol online

Întâlnirile noastre săptămânale, fie și virtuale, sunt cel mai frumos simbol al legăturii speciale dintre artiști și dumneavoastră, spectatorii noștri. Vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ne-ați rămas alături în aceste timpuri dificile pentru întreaga lume și sensibile pentru cultură. Vom continua să vă împărtășim toate spectacolele noastre online cu aceeași bucurie, în regim gratuit.

Aceia dintre dumneavoastră care doresc să acorde un sprijin suplimentar Operei, o pot face cu ocazia fiecărei transmisii, prin achiziționarea unui bilet onorific

 Vă invităm să descoperiți detaliile și categoriile acestuia pe: https://bit.ly/30wMY2z – site ce permite și achiziția directă. Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag pe scena virtuală!


Cantată scenică bazată pe o serie de manuscrise din secolele XI-XIII

Compozitorul, dirijorul, muzicologul şi pedagogul german Carl Orff s-a născut la München, la 10 iulie 1895. Acesta a studiat la Academia de Muzică şi apoi cu Heinrich Kaminski la München, oraş în care şi-a şi început activitatea dirijorală. Aici a fost unul din fondatorii Şcolii Günther, unde a predat muzica potrivit principiilor lui Jaques-Dalcroze, activitate care a avut o puternică influenţă asupra concepţiilor sale creatoare. El pune, în creaţie, accentul pe elementul ritmic. Ritmurile sale sunt însă cu totul necomplicate, limbajul său este caracterizat prin simplitatea temelor, care au de multe ori o pronunţată savoare populară. Toate aceste trăsături sunt prezente în cantata scenică  Carmina Burana.

Carmina Burana – în traducere Cântece Burane, Burana fiind vechea denumire a regiunii Bavaria din Germania – , creaţie care i-a adus lui Orff celebritatea absolută, este o cantată scenică profană, unică în felul ei. Sursa de inspiraţie o constituie cântece şi poezii în latina veche, germana Evului Mediu şi în franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine, editate de către J. A. Schmeller.

Odată găsită o sonoritate, o linie melodică, un ritm, sunt repetate mereu în forma iniţială. Efectul este straniu, neaşteptat și în același timp spectaculos. Compozitorul afirma după parcurgerea textelor, referitor la muzica pe care a compus-o: “Am scris muzica foarte repede (…). În puţine săptămâni, lucrarea era gata gândită (…). Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât pentru a o cânta nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura, a trebuit să recunosc realitatea că ea nu exista decât în câteva părţi schiţate pe hârtie”.

galerie foto

NICU CHERCIU