Încarc Evenimente
GAETANO DONIZETTI
ONLINE: ELIXIRUL DRAGOSTEI
duminică, 14 februarie 2021, Ora 19:00
SPECTACOL TRANSMIS ONLINE

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: David Crescenzi
Dirijor asistent: Flaviu Mogoșan
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)
Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor
Regie scenă culise: Cristina Albu
Pregătirea muzicală a soliștilor: Adela Bihari, Lucian Dușa, Ovidiu Moldovan, Lelia Serafinceanu
Pregătirea muzicală a corului: Ioana Grünner
Acompaniamentul recitativelor: Adela Bihari

Adina: Luiza Fatyol (invitată)
Nemorino: Ștefan Pop (invitat)
Belcore: Bogdan Baciu (invitat)
Dulcamara: Zoltan Nagy (invitat)
Giannetta: Oana Trîmbițaș (debut)
Notarul: Alin Barna

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: operă, Spectacol online

Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen
Premiera – 10.02.2018

Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe

Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.

Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.

Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria.