Încarc Evenimente
Online: Panis Angelicus. Recital de arii sacre
vineri, 07 mai 2021, Ora 19:00
SPECTACOL TRANSMIS ONLINE

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Cristian Mogoșan – tenor

Eusebiu Huțan – tenor (invitat)

Miriam Marinescu – orgă

descriere

categorie spectacol: Spectacol online

Întâlnirile noastre săptămânale, fie și virtuale, sunt cel mai frumos simbol al legăturii speciale dintre artiști și dumneavoastră, spectatorii noștri. Vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ne-ați rămas alături în aceste timpuri dificile pentru întreaga lume și sensibile pentru cultură. Vom continua să vă împărtășim toate spectacolele noastre online cu aceeași bucurie, în regim gratuit.

Aceia dintre dumneavoastră care doresc să acorde un sprijin suplimentar Operei, o pot face cu ocazia fiecărei transmisii, prin achiziționarea unui bilet onorific

 Vă invităm să descoperiți detaliile și categoriile acestuia pe: https://bit.ly/30wMY2z – site ce permite și achiziția directă. Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag pe scena virtuală!


Săptămâna Sfintelor Paști ne găsește împreună, reuniți în bucuria sărbătorilor și revelația acestui recital deosebit, cu vibrații celeste.

Repertoriul de arii sacre propus de tenorul Cristian Mogoșan include cele mai înălțătoare titluri de gen: Ave Maria – Pietro Mascagni; Ave verum corpus, K. 618 – W. A. Mozart; Agnus Dei – Georges Bizet (adaptare din „L’Arlésienne Suita nr. 2″ – Intermezzo); Ave Maria – J. S. Bach/ C. Gounod și Panis Angelicus – C. Franck – redând solemnitatea specifică Sărbătorilor Pascale și prilejuindu-ne întâlnirea rară cu astfel de compoziții de origine religioasă.

La fel de specială este și punerea în scenă a acestui eveniment, care ne invită în somptuoasa Biserică Reformată-Calvină din Cluj-Napoca, a cărei bogate istorii se îmbină cu emoția și ineditul invitației noastre lirice. În interpretarea organistei Miriam Marinescu și a tenorului Cristian Mogoșan, cu participarea tenorului invitat Eusebiu Huțan, recitalul va oferi o lumină candidă și unică acestei perioade.

Sărbători Luminate tuturor!

 

Acest eveniment excepțional evidențiază trei artiști deosebiți, despre care vă invităm să aflați mai multe în rândurile ce urmează:

Artista Miriam Marinescu, invitată specială a acestui recital, a început studiul pianului la Școala de Muzică „Augustin Bena” din Cluj, cu mama sa, prof.dr. Cornelia Bătrânca, devenind apoi elevă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”, la clasa profesoarei dr. Monica Noveanu.
În 2014 a absolvit secția de pian a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți, urmând ca în 2017 să devină absolventă a secției de Orgă a aceleiași instituții prestigioase, la clasa conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk. Deținătoarea unui bogat palmares de distincții naționale și internaționale – precum Concursul Internațional Pro Piano de la București, unde a obținut în mai multe rânduri Premiul I, Premii Speciale și Premiul EPTA; Concursul Internațional Beethoven e i classici de la Salerno – Italia, a cărui laureată a fost în anul 2005 șa – artista a impresionat în egală măsură prin numeroasele recitaluri susținute la Cluj și în alte orașe ale țării, precum și prin concerte cu orchestra în țară și în străinătate.
Orga – acest instrument semeț și impresionant, a fascinat-o de la o vârstă fragedă, manifestându-și încă de atunci dorința de a învăța să cânte la ea. A început studiul propriu-zis al orgii în clasa a XII-a, cu lect. univ. dr. Amalia Erdös, însușind un talent și experiență deosebite, demonstrate publicului prin numeroase concerte susținute la principalele biserici din Cluj, precum și din alte orașe ale țării, dar și în Ingelheim, Germania.
Și-a desăvârșit harul și prin cursurile de măiestrie urmate, precum: cele ale prestigiosului Festival Internațional de orgă din Haarlem – Olanda, la clasa profesorilor Ben Van Oosten, Wolfgang Zerer, Pier-Damiano Peretti și Christophe Mantoux (2016); cursurile de măiestrie din cadrul Festivalului La Stravaganza de la Cluj, la clasele profesorilor Martin Schmeding și Gordon Murray, urmând ca la ediția din 2017 a festivalului să participe ca membră a orchestrei baroce Transylvania Galante la concertul de debut al ansamblului format din laureați ai concursului La Stravaganza. Artista este totodată membră a formației camerale Quarto d’Oro, alături de care a câștigat premiul I la ediția a IV-a a Concursului de muzică de cameră barocă La Stravaganza (mai 2015) și alături de care a susținut, în anul 2018, un amplu turneu de recitaluri camerale în Transilvania (Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Reghin, Râșnov, Cisnădioara). În vara aceluiași an a participat la Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, în calitate de pianist/clavecinist acompaniator la clasa de canto. În martie 2019 a câștigat premiul I la Concursul de interpretare „Ada Ulubeanu” de la București – secția orgă.
Dedicarea pentru artă a lui Miriam Marinescu se reflectă și în activitățile sale pedagogice, aceasta fiind cadru didactic la Liceul Waldorf din Cluj, preocupându-se atât de activitatea didactică, precum și de cea solistică. În prezent, urmează studiile Școlii Doctorale „Sigismund Toduță” din cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instituție la care își desfășoară și activiatea de pianist acompaniator la Departamentul de Canto și Artele Spectacolului Muzical, în calitate de asistent doctorand.
Ne vom bucura să o privim interpretând la instrumentul atât de apropiat sufletului său, orga, în cadrul Recitalului de arii sacre „Panis Angelicus”.


T
enorul Cristian Mogoșan,
solist apreciat al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, este o personalitate reputată a scenei lirice naționale și internaționale, cu multiple prezențe în spectacolele operelor și filarmonicilor din Elveţia, Franţa, Belgia, Israel, China, Rusia și Finlanda.
Câștigător al Premiului pentru Cel mai bun solist al anului în cadrul Galei Premiilor Naționale, Iași, 2013 și al Premiului Revistei V.I.P. pentru Cel mai bun solist de operă al anului, București 2012, tenorul a urmat studiile universitare și masterale la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, pregătirea sa fiind desăvârșită prin cursuri de măiestrie susţinute de nume de referință precum: Wolfgang Brendel, Laurent Pillo, Margreet Hoing, John Norris, Ion Buzea, Rockwell Blake, Viorica Cortez și Petra Lang.
Repertoriul tenorului include interpretarea cu mare succes a rolurilor: Don Jose – „Carmen” de G. Bizet; Rodolfo – „La Bohème” de G. Puccini; Riccardo – „Un Ballo in Maschera” de G. Verdi; B. F. Pinkerton – „Madama Butterfly” de G.Puccini; Canio – „I Pagliacci” de R. Leoncavallo; Alfredo – „La traviata” de G. Verdi; Lensky – „Evgheni Onegin” de P. I. Ceaikovski; Macduff – „Macbeth” de G. Verdi; Ismaele – „Nabucco” de G. Verdi, precum și rolurile Candide din opera „Candide” de L. Bernstein și Tom Rakewell – „The Rake’s Progress” de I. Stravinsky, ambele prezentate în premieră națională la Cluj-Napoca. Totodată, artistul a atrase aplauzele publicului și ale criticilor lirici prin interpretarea, în premieră naţională,  a rolului titular din opera „Candide” de L. Bernstein (2007) și a rolului Tom Rakewell din opera „The Rake’s Progress” de I. Stravinsky (2009), pe scena Operei Naționale din Cluj – ocazii care i-au reconfirmat calitățile vocale distinctive.
În repertoriul vocal-simfonic, tenorul Cristian Mogoşan este recunoscut pentru interpretarea lucrărilor: Messa Da Requiem şi Krönungsmesse de W. A. Mozart; War Requiem de Benjamin Britten; Die Schöpfung de J. Haydn; Simfonia a IX-a de L.van Beethoven; Messa di Gloria de G. Puccini; Petite Messe Solennelle de G. Rossini; Theresienmesse de J. Haydn; Die erste Valpurgisnacht de F. Mendelssohn-Bartoldy; Le Deluge – C. Saint Saens. De-a lungul carierei sale a colaborat cu dirijori precum: Paolo Arrivabene, David Stern, Daniele Callegari, Daniel Cohen, Jary Hämäläinen, Ronald Zollmann, Cristian Mandeal, Horia Andreescu etc. Palmaresul său cuprinde Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”, Timişoara (2011), Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Hariclea Darclée”, Brăila (2010) și Premiul I la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc, Brașov (2004).
De data aceasta, ne propune un recital aparte, bazat pe lucrări sacre rar interpretate, care ne vor prilejui revederea sa virtuală în cadrul inedit al Bisericii Reformate-Calvine din Cluj-Napoca, alături de invitații săi.

 

Tenorul Eusebiu Huțan, la rândul său invitat al acestui eveniment liric, a absolvit cursurile Liceului tehnic ,,Gerolamo Cardano” din Monterotondo, Roma, Italia, devenind, ulterior, student la Clasa de Canto a conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu din cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
A desfășurat, până în prezent, o bogată activitate artistică pe scena Operei Naționale Române din
Cluj-Napoca, în calitate de solist și invitat.
Printre numeroasele roluri de operă interpretate se numără cele din repertoriul internațional Parpignol („La bohème” de G. Puccini), Contele de Lerma și Heraldul regal („Don Carlo” de G. Verdi), Sir Bruno Robertson („I puritani” de V. Bellini), Roderigo („Otello” de G. Verdi), Abdallo („Nabucco” de G. Verdi), Gastone și Alfredo („La traviata” de G. Verdi), Don Basilio („Le nozze di Figaro” de W. A. Mozart), Pong („Turandot” de G. Puccini), Nemorino („L’elisir d’amore” de G. Donizetti), dar și din cel autohton, precum Ionică („Motanul Încălțat” de C. Trăilescu). Acestora li se adaugă roluri de operetă, interpretate cu același talent și elan specific solistului: Camille de Rosillon („Văduva veselă” de F. Lehár), Alfred („Liliacul” de J. Strauss-fiul), dar și titluri ale repertoriului vocal-simfonic, precum „Requiem” de Mikis Theodorakis sau „Petite Messe Solennelle” de G. Rossini.
Eusebiu Huțan s-a remarcat pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca și prin numeroase evenimente speciale și gale de operă, precum: Opera în Concert (Gala Giuseppe Verdi – 1 februarie 2017), Regal de Operă – Spectacol realizat sub auspiciile Familiei Regale a României (15 octombrie 2017), Vivat Academia – Concert omagial dedicat Colegiului Național ,,Emil Racoviță” Cluj-Napoca de către absolvenți (22 noiembrie 2017), Winter Delights – Concert tradițional de Crăciun (20, 22 decembrie 2017) și I fiori d’Aprile – Gala Puccini (20 aprilie 2018).
A colaborat, de asemenea, cu Opera Națională Română Iași pentru punerea în scenă a producției „Don Giovanni” de W. A. Mozart, interpretând cu succes rolul Don Ottavio și continuă să aibă colaborări lirice în plan național care îi revelează abilitățile vocale.