SPECTACOL TRANSMIS ONLINE
distribuție
Dirijor: Tiberiu Soare (invitat)
Regia și plastică scenă: Ina Hudea (invitată)
Scenografia: Liliana Moraru (invitată)
Asistent scenografie: Axenie Roșca (invitată)
Concept video-proiecție: Ligia Smarandache (invitată)
Dirijor cor: Corneliu Felecan (invitat)
Soprană: Arona Bogdan (invitată)
Mezzosoprană: Andrada Ioana Roșu
Bas: Adrian Sâmpetrean (invitat)
Tenor: Teodor Ilincăi (invitat)
Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca
descriere
categorie spectacol: Spectacol online
Întâlnirile noastre săptămânale, fie și virtuale, sunt cel mai frumos simbol al legăturii speciale dintre artiști și dumneavoastră, spectatorii noștri. Vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ne-ați rămas alături în aceste timpuri dificile pentru întreaga lume și sensibile pentru cultură. Vom continua să vă împărtășim toate spectacolele noastre online cu aceeași bucurie, în regim gratuit.
Aceia dintre dumneavoastră care doresc să acorde un sprijin suplimentar Operei, o pot face cu ocazia fiecărei transmisii, prin achiziționarea unui bilet onorific
Vă invităm să descoperiți detaliile și categoriile acestuia pe: https://bit.ly/30wMY2z – site ce permite și achiziția directă. Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag pe scena virtuală!
Înregistrare realizată în parteneriat cu TVR Cluj.
Data: 02.04.2015
Considerată ca fiind una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi, Requiem-ul a fost compus pentru a onora memoria celui care a fost poetul, dramaturgul și romancierul Alessandro Manzoni (1785-1873), ,,suflet al literaturii naționale” și care, asemenea compozitorului italian, a militat prin intermediul artei sale pentru unificarea Italiei.
Ideea lui Verdi de a compune un Requiem s-a legat inițial de moartea unui alt reprezentant de seamă al culturii italiene: compozitorul Gioachino Rossini (1792-1868) – cel mai apreciat și faimos creator de opere al Italiei mijlocului de secol XIX. Aflând despre trecerea în neființă a acestuia, Giuseppe Verdi a propus crearea unui Requiem, la realizarea căruia să contribuie câțiva dintre principalii compozitori italieni. Cu toate că inițiativa a fost bine primită și părțile componente ale lucrării au fost finalizate, interpretarea Misei pentru Rossini la data programată – 13 noiembrie 1869 – nu a mai avut loc din motive financiare și organizatorice. Libera me – segmentul compus cu acest prilej de către Verdi – își va găsi însă locul, mai târziu, în Messa da requiem per l’anniversario della morte di Manzoni 22 maggio 1874, ca ultima din șirul celor șapte părți constitutive: Requiem, Dies irae, Offertorio, Sanctus, Agnus Dei, Lux aeterna, respectiv Libera me.
Requiem-ul a fost interpretat pentru întâia oară, conform dorinței categorice a compozitorului, la Domul San Marco, după un an de la moartea lui Manzoni, pe 22 mai 1874, sub conducerea sa muzicală. Cu toate că aplauzele au fost interzise în interiorul basilicii din Veneția, încântarea publicului prezent la eveniment s-a simțit pretutindeni. Au urmat concerte la Teatro alla Scala, Opéra Comique de la Paris și Royal Albert Hall din Londra, unde mesajul despre moarte, judecată, salvare, înviere și forța emoțională a lucrării au manifestat un puternic impact în rândul auditoriului.