Încarc Evenimente
RECITAL DE LIEDURI
TUDOR JARDA 100
sâmbătă, 12 martie 2022, Ora 18:30
CERCUL MILITAR (intrare prin Cinema Victoria)

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Irina Săndulescu – Soprană
David Pogana – Bariton
Cristian Hodrea – Bas-bariton
Petre Burcă – Bas

La pian: David Crescenzi
Scenograf: Magdy Hawash


 

descriere

categorie spectacol: recital

În semn de prețuire și în amintirea celui care și-a pus deosebitul talent în slujba culturii clujene și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, compozitorul, profesorul și dirijorul Tudor Jarda (1922-2007), dorim să aducem în atenție un eveniment special care marchează 100 de ani de la nașterea domniei sale.

Tudor Jarda a evoluat profesional, către statura de important exponent al vieții muzicale clujene, nu doar în calitate de compozitor, ci și ca muzicolog și culegător de folclor românesc. Foarte apropiat de Opera clujeană, Tudor Jarda a fost directorul acesteia între anii 1975-1981, urmărind în tot acest timp promovarea muzicii autohtone. Printre distincțiile primite de-a lungul anilor se numără Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler (2002); Doctor Honoris Causa al Facultății de Muzică din Oradea; Membru de Onoare al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca; Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca. 

În creația sa predomină cu certitudine lucrările dedicate vocii, fiind o reflectare a orientărilor sale spre tradiția autohtonă, pe care o valorifică.

„Când n-oi mai fi, acoperiți-mă cu un lied” – un aforism al îndrăgitului scriitor Vasile Ghica, ce ne apropie mai mult de universul nemărginit al literaturii muzicale scrise pentru voce și pian. Această frumoasă cugetare stă ca motto al recitalului TUDOR JARDA 100, în care artiști ai Operei, prin partituri semnate de însuși compozitorul aniversat, vor readuce la viață o zestre muzicală ce trebuie să dăinuie mereu.

Recitalul se încheie în jurul orei 19:30.