PIATA UNIRII
distribuție
Libretul: Joseph Stein
Conducerea muzicală: Szabolcs Hermann (invitat)
Regia artistică: György Korcsmáros
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Concert maestru: Corina Murgu
Maestru de cor: Laura Mare
Coregrafia: Carmen Cojocaru
Maeștri de balet: Ovidiu Matei Iancu, Manuela Ardelean, Alin Radu
Asistent regie artistică: Meleg Vilmos, Mugurel Chirilă
Asistent scenografie: Ioana Pashca
Tevye: Cristian Rudic
Golde: Gabriella Varvari
Tzeitel: Gabriela Toader
Hodel: Ligia Popescu
Hava: Crina Vezentan
Shprintze: Cristina Vlaicu
Bielke: Loredana Borlovan
Yente: Suzana Vrânceanu (invitată)
Motel : Emanuele Nori
Perchik: Octavian Vlaicu
Lazăr Wolf: Dan Patacă
Mordcha: Leonard Ivan
Rabbi: Adrian Boba
Mendel: Cosmin Borlovan
Avram: Mircea Dan Petcu
Nahum: Cristian Vrânceanu
Bunica Tzeitel: Diana Chirilă
Fruma Sara: Alina Pîndici
Polițistul: Gelu Dobrea
Sasha: Iulian Ioan Iosip
Fyedka: Ciprian Roman
Yussel: Mihai Prelipcian
Shandel: Laura Mărginean
Mama lui Motel: Olga Sfetcu
Scripcarul: Ovidiu Rusu
Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.
descriere
categorie spectacol: musical
Musical în 3 acte, pe un libret de Joseph Stein după povestirile lui Sholem Aleichem
Un musical cu premiera pe Broadway, jucat, din 1964 încoace, de mii de ori peste tot în lume. O poveste tragi-comică cu substrat dramatic, ecranizată și răsplătită cu trei premii Oscar şi două Globuri de Aur. O pledoarie pentru viață și bucurie. Vorbim despre un singur spectacol, Scripcarul pe acoperiș, în interpretarea Operei Naționale Române din Timișoara, care va urca pe scena Opera Aperta în penultima zi a festivalului.
Scripcarul pe acoperiș prezintă povestea unei comunități de evrei din care face parte și Tevye, lăptarul și personajul principal, un om simplu care locuiește în satul Anatevka din Rusia țaristă, împreună cu soția sa, Golde, și cele cinci fiice.
În timp ce Tevye se confruntă cu problemele vieții cotidiene și cu dificultăți financiare în ciuda faptului că trudește din greu, Golde este preocupată ca pețitoarea satului, Yente, să găsească o „partidă bună” pentru una dintre cele trei fiice mai mari („bogat pentru a fi pe placul mamei și citit pentru a fi pe placul tatălui”). Viața lor își urmează cursul firesc în spiritul respectului pentru tradiția culturală și religioasă a comunității de evrei din care fac parte, dar schimbările de mentalitate încep să zdruncine echilibrul familiei: fetele lui Tevye se îndrăgostesc și doresc să-și aleagă soțul, să se mărite din dragoste, ceea ce contravine tradiției evreiești.
Această îndepărtare de tradiție va coincide cu un eveniment social cu impact major asupra membrilor comunității evreiești din sat, pogromul, care a fost o realitate a Rusiei țariste, prin care evreii erau nevoiţi să-și părăsească locurile natale și să pornească într-o pribegie, al cărei sfârșit era greu de prevăzut. O clipă în care istoria din nou răbufnește asupra „poporului ales”, forțându-l spre un nou exod.
De altfel, divinitatea este o prezență constantă în viața de zi cu zi a evreilor din Anatevka, prezență pe care o descoperim pe parcursul desfășurării acțiunii în dialoguri deosebit de savuroase, în care, cu subtilitate, se împletesc amărăciunea, înţelepciunea și umorul evreiesc folosit ca un colac de salvare în fața momentelor de cumpănă.
Menit să distrugă cultura evreiască, pogromul a avut un efect diametral opus, generând o reîntoarcere la realele valori tradiționale.
Spectacol interpretat în limba română.
Spectacolul se închieie în jurul orei 23:30 și are două pauze.
Festivalul Internațional Opera Aperta este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca și al Asociației „Opera 2 You”.