Încarc Evenimente
Giuseppe Verdi
Opera Aperta 2024: TRUBADURUL
Spectacol prezentat de Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca
joi, 27 iunie 2024, Ora 20:30
Scena principală Piața Unirii

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Jankó Zsolt
Regia: Szabó Jenő
Scenografie: Venczel Attila
Costume: Ledenják Andrea
Mișcare scenică: Jakab Melinda
Regia tehnică: Szabó V. Beáta
Asistent regie: Gombár Annamária
Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs
Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Corepetitor: Incze G. Katalin
Sufleur: Kostyák Júlia

Contele Luna: Balla Sándor
Leonora: Egyed Apollónia
Azucena: Liza Kadelnik
Manrico: Pataki Adorján
Ferrando: Szilágyi János
Ines: Kormos Melinda Erzsébet (debut)
Ruiz: Rétyi Zsombor
Țiganul bătrân: Mányoki László
Mesagerul: Rigmányi István

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet ale Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca

 

 

descriere

categorie spectacol: Recital cameral

Operă în patru acte – prezentată de Opera Maghiară de Stat Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internațional Opera Aperta 2024.

După un șir de lucrări dramatice având la bază subiecte patriotice sau preluate din literatura romantică engleză, franceză și germană, Giuseppe Verdi s-a apropiat de scrierile contemporanului său spaniol, Antonio García Gutiérrez, și drama El trovador, revelând una dintre capodoperele înscrise în faimoasa ,,trilogie populară”.

Acțiunea operei Trubadurul se petrece în Spania secolului XV și îi are în centru pe Contele Alvaro de Luna, Manrico și Contesa Leonora, de care ambii bărbați sunt îndrăgostiți. Intriga poveștii nu se rezumă, însă, la gelozia pe care Contele de Luna o simte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico, pe care și Leonora, la rândul ei, îl iubește. Dispariția cu mulți ani în urmă a fratelui contelui, Garcia, răpit și omorât, se pare, de o bătrână vrăjitoare, are ecou și în prezent. În timp ce contele urmărește să își răzbune fratele, țiganca Azucena, fiica vrăjitoarei arse pe rug și mama lui Manrico, caută să pedepsească crâncen familia de Luna.

Premiera mondială a operei Trubadurul a avut loc la 19 ianuarie, 1853, pe scena Teatro Apollo din Roma, opera înregistrând încă din prima seară un succes fulminant. Deşi în centrul atenţiei se află triunghiul Manrico – Leonora – De Luna, eroina principală rămâne Azucena. Ea este cheia tuturor faptelor şi întâmplărilor, deţinătoarea adevărului suprem, la care ajungem graţie unei muzici deosebite, unor arii (‘Di due figli vivea padre beato’, ‘Il balen del suo sorriso‘, ‘D’ amor sull’ ali rosee‘…), duete (‘Mal reggendo‘, ‘Ai nostri monti ritorneremo‘…), terţete (‘Di geloso amor sprezzato‘, ‘Prima che d’ altri vivere‘), coruri, toate memorabile.

Spectacolul poartă semnătura Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca.

Festivalul Internațional Opera Aperta este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca și al Asociației „Opera 2 You”.

Vârstă recomandată: 7+