Încarc Evenimente
GIACOMO PUCCINI
SOLD OUT: PREMIERĂ TOSCA
sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Vladimir Lungu 
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)
Scenografie: Elisabetta Salvatori (invitată)
Costume: Roberta Fratini (invitată)
Design video: Luca Attili (invitat)
Lighting Design: Lorenzo Caproli (invitat)

Floria Tosca: Aurelia Florian (invitată)
Mario Cavaradossi: Cristian Mogoșan (debut)
Scarpia: Florin Estefan (debut)
Cesare Angelotti: Corneliu Huțanu (debut)
Sacristanul: Zoltan Molnar (debut)
Spoletta: Eusebiu Huțan
Sciarrone: David Pogana (debut)
Temnicerul: Horațiu Ruști (debut)
Păstorul: Natalia Barz

Corul de copii Junior VIP
Dirijor: Anca Mona Mariaș


Dirijor cor: Corneliu Felecan
Regie scenă culise: Cristina Albu
Asistență regie: Iulian Dumitraș
Sufleori: Monica Denițiu, Liana Oltean
Pregătirea Muzicală: Lucian Dușa, Nagy Gergő, Adelina Sabău
Pregătirea muzicală a Păstorului: Anca Mona Mariaș

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: operă

Operă în trei acte pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca de Victorien Sardou.

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA de Giacomo Puccini, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim pentru a celebra anul Puccini în România.

Cea mai nouă producție a Operei clujene va avea loc în două reprezentații de excepție sâmbătă, 20 aprilie, și duminică, 21 aprilie, ora 18:30. Un spectacol deosebit ce promite o cufundare în adâncurile pasiunii și dramei umane.

În viziunea regizorală a invitatului Matteo Mazzoni și sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, captivanta poveste a libretului va prinde viață pe Scena Operei române clujene, în două distribuții de excepție! Scenografia rafinată și costumele realizate de Elisabetta Salvatori și Roberta Fratini, precum și designul de lumini creat de Lorenzo Caproli, ne vor introduce în atmosfera dramatică a poveștii.

Una dintre capodoperele pucciniene, opera Tosca, compusă în anul 1900, aduce în fața publicului o poveste de dragoste ancorată în realitatea Romei anului 1800, din timpul bătăliei de la Marengo dintre monarhiști și republicani. Pe acest fond de agitație generală se derulează povestea de iubire dintre celebra cântăreață Floria Tosca – o femeie credincioasă, însă extrem de geloasă – și pictorul Mario Cavaradossi – plin de afecțiune, demn, purtat de idealurile libertății, a cărui soartă va sta sub semnul intervențiilor baronului Scarpia – ministrul poliției pontificale, puternic atras de frumusețea Toscăi. Din păcate, ajutorul pe care Cavaradossi i-l acordă lui Cesare Angelotti – revoluționarul evadat din închisoarea castelului Sant’ Angelo – și iubirea profundă a Toscăi, capabilă de sacrificiul suprem pentru a-și proteja alesul inimii, îi vor oferi lui Scarpia resursele ,,ideale” în atingerea scopurilor sale reprobabile: acelea de a se bucura de favorurile Toscăi, fie și pentru o noapte, și de a pedepsi crunt trădarea pictorului Mario Cavaradossi. Premiera operei a avut loc la Teatro Costanzi (azi Teatro dell’Opera di Roma) în 14 ianuarie 1900. Rolurile principale le-au revenit Haricleei Darclée (Tosca), tenorului Emilio De Marchi (Cavaradossi) și baritonului Eugenio Giraldoni (Scarpia), iar la pupitrul dirijoral s-a aflat Leopoldo Mugnone.

Opera Tosca s-a afirmat la nivel mondial, fiind preluată, alături de La bohème și Madama Butterfly, în repertoriul marilor case de operă și contribuind semnificativ la reafirmarea calităților remarcabile ale compozitorului.

Sărbătorirea centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de mare relevanță culturală desfăşurate pentru a comemora 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, având astfel ocazia de a onora contribuția sa extraordinară în muzica de operă și de a sărbători impactul ei de durată asupra culturii muzicale globale.

În România, sărbătorirea centenarului Puccini are loc sub patronajul Ambasadei Italiei și este organizată de Institutul Cultural Italian, în colaborare cu Artexim. Acest eveniment se desfășoară prin diferite forme, inclusiv producții de operă, concerte, recitaluri, conferințe și masterclass-uri. Aceste activități se desfășoară în teatre, instituții culturale și universități de prestigiu din principalele centre culturale ale României. Principalul obiectiv al sărbătoririi centenarului Puccini în România este promovarea cunoașterii și aprecierii operei lui Puccini în rândul publicului român, precum și consolidarea legăturilor culturale dintre Italia și România prin muzică și artă. Această aniversare oferă și ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească, evidențiind impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.

Mai mult, sărbătorirea centenarului Puccini în România poate servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21:30.

Spectacolul este interpretat în limba italiană cu supratitrare în limba română.

Vârsta recomandată: 8+