Încarc Evenimente
ADOLPHE CHARLES ADAM
SOLD OUT: GISELLE
vineri, 09 februarie 2024, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Adrian Morar
Coregrafia și Regia artistică: Vasile Solomon (după Marius Petipa)
Scenografia: Valentin Codoiu


Giselle: Andreea Jura
Albert: Dan Haja
Hans: Liviu Har
Wilfried: Vlad Maier
Bertha: Daniela Drăgușin
Bathilde: Gabriela Sima
Ducele: Octavian Popa
Mirele și mireasa: Augustin Gribincea, Adelina Gribincea
Myrtha: Doina Florea
Două iele: Dalia Costea, Laura Pop

Un grup de eleve de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia Cluj-Napoca

Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: balet

Balet în două acte pe un libret de Théophile Gautier și Jules-Henri Saint-Georges, inspirat dintr-o poveste slavă redată de Heinrich Heine în volumul Despre Germania

Vârsta recomandată: 5+

Baletul Giselle nu este doar cel mai recunoscut titlu din creația compozitorului francez Adolphe Charles Adam, ci și o lucrare extrem de reprezentativă pentru perioada Romantismului. Tematica dragostei imposibile dintre pământeni și creaturile fantastice stă și la baza legendei slave a ,,ielelor” (mirese tinere care au murit înainte de nuntă) în adaptarea lui Heinrich Heine. Ideea a fost preluată mai apoi de către romancierul, poetul și criticul Théophile Gautier; acesta a imaginat povestea unei fete trădate de iubitul ei, care moare în urma unui atac de inimă și se întoarce sub forma unui spirit, pentru a-l salva de pedeapsa ielelor răzbunătoare, fapt care, în cele din urmă, previne propria-i transformare.

Propunerea unui astfel de scenariu de către Gautier a coincis cu dorința conducerii Operei din Paris de a-i oferi celebrei balerine italiene Carlotta Grisi rolul principal într-o nouă producție coregrafică. După doar câteva luni, libretistul Saint-Georges și Adolphe Adam au realizat unul dintre cele mai fermecătoare balete din istorie.

După premiera lucrării din data de 28 iunie 1841, pe scena Operei din Paris, avându-i ca protagoniști pe Carlotta Grisi și Lucien Petipa (fratele lui Marius Petipa), Giselle a cunoscut de-a lungul timpului montări de referință pe întreg teritoriul european.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 20:30

galerie foto