Încarc Evenimente
FILARET BARBU
BILETE EPUIZATE: ANA LUGOJANA
miercuri, 15 ianuarie 2025, Ora 18:30
Sala mare

cumpără bilete

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Dalma Toadere (invitată)

Ana Lugojana: Lucia Bulucz
Sandu Boldurean: Cristian Mogoșan
Nica Iancu Iancovici: Andrei Manea (invitat)
Fany: Ana Pavel (invitată)
Tony: Cezar Baltag (invitat)
Tanti Maritzi: Oana Bolboacă (invitată)
Profesorul Nazarie: Adelin Ilca (invitat)
Moș Toma: Florin Sâmpelean
Adolf Pfitzner: Vadim Gurtoi (invitat)
Contele Wertherpollo: Călin Nițulescu 
Contesa Wertherpollo: Adriana Țidor
Baronul Török: Bogdan Nistor
Iulia Bereny: Alexandra Hordoan
Havassy: Mihai Lupu
Mihai Răzuș: Alexandru Potopea
Doi polițiști: Celestin Pandrea, Andreas Szilagyi
O fată: Alexandra Topan
Un flăcău: Andrei Toader
Al doilea flăcău: Tudor Demeter
Bătrâna satului: Bain Eva

Regia artistică: Mihaela Sandu
Scenografia: Valentin Codoiu
Preluare scenografie: Magdy Hawash
Mișcare scenică: Anca Opriș Popdan

Dirijor cor: Corneliu Felecan
Coregrafia: Vasile Solomon
Pregătire coregrafie: Anca Opriș Popdan

Un grup de elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia Cluj-Napoca

Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: opereta

Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale

Un spectacol încântător și plin de veselie, opereta Ana Lugojana, compusă de Filaret Barbu în anul 1950, aduce pe scenă o sărbătoare autentic românească, specifică satului tradițional de odinioară. Inspirată din folclorul românesc, această operetă în trei acte valorifică și promovează spiritul național, îmbinând muzica cultă cu prelucrările rafinate ale melodiilor populare bănățene și transilvănene.

Pe libretul semnat de V. Timuș, Petre Andreescu și Al. Șahighian, Ana Lugojana reușește să redea cu măiestrie viața dintr-un sat de lângă Lugoj, printr-o poveste presărată cu cântece, dansuri și coruri care poartă amprenta inconfundabilă a folclorului autentic. Cântece celebre precum „Ana Lugojana”, aria lui Sandu „Viața e frumoasă”, sau duetul Ana-Sandu „Știi și tu, când eram copii” impresionează prin melodicitate și profunzime lirică, făcând din această operetă un reper al teatrului liric românesc.

Acțiunea se desfășoară în mijlocul toamnei, în plin cules al viilor Contelui Wertherpollo. Printre sătenii harnici și veseli se remarcă tinerii Ana și Sandu, prieteni din copilărie. Sosirea neașteptată a contelui tulbură liniștea moșiei, mai ales pentru administratorul său corupt, Adolf Pfitzner, care încearcă să ascundă neregulile din registrele de producție. Totuși, atmosfera este însuflețită de Nica Iancu Iancovici, un faimos violonist, care cântă un cântec inspirat de Ana, frumoasa fată din sat.

În actul al doilea, povestea prinde accente romantice și dramatice, când Nica îi declară dragostea Anei. Rivalitatea nu întârzie să apară: gelozia domnișoarei Fany Pfitzner și intervenția fratelui său Tony complică idila. Sandu, fără să-și dea seama, își ascunde propriile sentimente pentru Ana, îndemnând-o să-l aleagă pe „băiatul serios” – în speranța că acesta va fi el însuși. Însă, când Nica anunță că se va căsători cu Ana, Sandu își exprimă într-o arie emoționantă dragostea neîmpărtășită.

Finalul operetei aduce triumful adevărului și al iubirii. Intrigile familiei Pfitzner sunt demascate, iar Sandu scapă de acuzațiile nedrepte. Ana, eliberată de promisiunea făcută lui Nica, se întoarce la bărbatul pe care îl iubește cu adevărat, Sandu.

Ana Lugojana nu este doar o operetă, ci o celebrare a valorilor și tradițiilor românești. Prin muzică, dans și poveste, spectacolul invită publicul într-o lume plină de farmec și autenticitate, păstrând viu spiritul satului românesc din mijlocul secolului XX. Această producție este un omagiu adus folclorului și muzicii noastre, o întâlnire emoționantă între trecut și prezent.

Spectacolul este interpretat în limba română fără supratitrare.

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21:15.

Vârstă recomandată: 7+