Loading Evenimente
GIOACCHINO ROSSINI
BĂRBIERUL DIN SEVILLA
IL BARBIERE DI SIVIGLIA
vineri, 14 octombrie 2016, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

ADRIAN MORAR - Dirijor
EMIL STRUGARU - Regia artistică
ANDREI ŞCHIOPU - Scenograf

BOGDAN NISTOR - Figaro, bărbier din Sevilla
IULIA MERCA - Rosina, pupila lui Bartolo
LIVIU IFTENE (invitat) - Contele Almaviva
CRISTIAN HODREA - Don Bartolo, doctor în medicină
SIMONFI SANDOR - Don Basilio, maestru de muzică
LAURA ESSIG (invitată) - Berta, cameristă
GEORGE GODJA - Fiorello, servitorul lui Almaviva
CORNELIU HUȚANU - Un ofiţer
EMIL RĂDULESCU CHIOREANU - Ambroggio

ADELA BIHARI - Acompaniamentul recitativelor

ORCHESTRA ȘI CORUL DE BĂRBAȚI AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
INA HUDEA - Preluare regia artistică
CRISTINA ALBU - Regie scenă culise

descriere

categorie spectacol: opera

Operă în trei acte

 

Una dintre cele mai comice, animate și așteptate opere din câte s-au scris vreodată, Bărbierul din Sevilla de Gioacchino Rossini, creează mereu bună dispoziție în sala noastră de spectacol, fiind întâmpinată, la fiecare reprezentație, cu aplauze furtunoase din partea publicul clujean.

Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioacchino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, ,,Almaviva” (Inutila precauțiune). Veselul bărbier ține și în prezent capetele de afiș ale teatrelor de operă din întreaga lume.

În fermecătoarea și colorata Sevilla a secolului XVIII, Figaro este bărbierul iubit de întregul oraș, care ajută la împlinirea marii iubiri dintre Rosina și Contele Almaviva. Provocarea este, însă, mare, deoarece frumoasa Rosina este dorită și de tutorele său bătrân, Bartolo, care are avantajul ajutorului lui Basilio, maestrul de muzică al tinerei.

Atmosfera amoroasă și comică a operei este dată de multele tertipuri la care apelează Contele Almaviva și Figaro pentru a se apropia de frumoasa iubită și a-i declara dragostea. Scena finală, în care Figaro și Contele pătrund în casa Rosinei în miez de noapte, urcând pe scara sprijinită de balconul ei, este cea care dă un suflu și mai pasional capodoperei bufe în trei acte. Inima Rosinei cunoaște bucuria deplină în momentul în care Almaviva îi oferă în genunchi dragostea, averea și numele. Părtaș la declarația înflăcărată este și profesorul Basilio, mituit de adversarii lui Bartolo, care devine martorul căsătoriei dintre îndrăgostiți. Bătrânul și încruntatul Bartolo sosește prea târziu pentru a mai opri uniunea și este consolat doar de renunțarea lui Almaviva la zestrea Rosinei, care îi va rămâne lui.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21.45

galerie foto