Loading Evenimente
VINCENZO BELLINI
PURITANII
I PURITANI
duminică, 11 decembrie 2016, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

GIUSEPPE SABBATINI (invitat) - Dirijor
ANDRÁS KÜRTHY (invitat) - Regia artistică
VALENTIN CODOIU - Scenografia
ANCA OPRIȘ POPDAN - Coregrafia

SIMONFI SANDOR - Lordul Gualtiero Valton
PETRU BURCĂ - Sir Giorgio
COSMIN IFRIM (invitat) - Lordul Arturo Talbo
GEANI BRAD - Sir Riccardo Forth
EUSEBIU HUȚAN - Sir Bruno Robertson
IULIA MERCA - Enrichetta di Francia
DIANA ȚUGUI - Elvira


ORCHESTRA, CORUL ȘI ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

ADELA BIHARI - Pregătirea muzicală
LUCIAN DUȘA
LELIA SERAFINCEANU
IOANA GRÜNNER - Pregătirea muzicală a corului

CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
CAMELIA CRIȘAN, ALINA SIMONA NISTOR - Asistență regie artistică
CRISTINA ALBU - Regie scenă culise
MONICA DENIȚIU, FLAVIU MOGOȘAN - Sufleori

descriere

categorie spectacol: opera

PREMIERĂ NAȚIONALĂ

Operă în trei acte

I puritani este capodopera ce a încununat creația compozitorului italian Vincenzo Bellini, fiind remarcată și apreciată pentru bogăția melodicității sale și a simbolurilor profunde presărate cu inspirație și finețe de creator. Aceasta a fost ultima dintre cele zece opere compuse de Bellini, a cărui dispariție a fost prematură, la doar 33 de ani, însă pasiunea și talentul cu care a creat-o au conturat o operă dominată de esență și emoție, ce stabilește o strânsă conexiune a cântului cu textul poetic, oferind universului liric noi valențe expresive.

Bellini a compus Puritanii pentru Théâtre Italien, după sosirea sa la Paris, în anul 1833, unde se experimenta la acea vreme o adevărată „renaștere artistică”. Premiera absolută a avut loc pe aceeași scenă pariziană la 24 ianuarie 1835, fiind un succes remarcabil, ce avea să rămână în istoria lirică universală, fiind aclamat de însuși Rossini, care a afirmat „Bellini te naști, nu poți deveni”.

Premiera ce urmează să fie montată pe scena Operei Naționale Române din Cluj pe data de 11 decembrie 2016, aduce pentru prima dată pe scena teatrului liric clujean un spectacol plin de esență și emoție, rar întâlnit în universul liric autohton. Subiectul operei reînvie perioada Revoluției engleze din secolul al XVII-lea, a confruntărilor dintre armata de puritani condusă de Cromwell și partizanii familiei Stuart (cavalerii regaliști), acțiunea petrecându-se în apropierea portului Plymouth și focalizându-se pe povestea de dragoste dintre Elvira – fiica lordului Gualtiero Valton, puritan – și Lordul Arturo Talbo – partizan al familiei Stuart. Puternicul sentiment al datoriei îl determină pe Arturo să își abandoneze iubita tocmai în ajunul nunții, fapt care provoacă nebunia acesteia.

Vă invităm, așadar, să pășiți alături de noi pe vechiul tărâm anglican, într-o poveste ce împletește partituri belcantiste cu onoarea cavalerească, sentimentul datoriei și dragostea pură.

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21.45

[button link=”/ia-ti-papionul-si-vino-la-opera/” color=”default” size=”” stretch=”” type=”” shape=”” target=”_blank” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” alignment=”left” class=”papion” id=””]Ia-ți papionul și vino la Operă![/button]

galerie foto