Loading Evenimente
MIKIS THEODORAKIS
REQUIEM
luni, 31 octombrie 2016, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

ADRIAN MORAR - Dirijor
INA HUDEA - Regia artistică
VALENTIN CODOIU - Scenografia
CORNELIU FELECAN - Dirijor cor
ANCA MONA MARIAȘ - Dirijorul corului de copii ,,Junior-Vip"

VERONICA FIZEȘAN - Soprană
ANDRADA IOANA ROȘU - Mezzosoprană
EUSEBIU HUȚAN - Tenor
CRISTIAN HODREA - Bas-bariton
SIMONFI SANDOR - Bas

CORUL ȘI ORCHESTRA OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

CORUL DE COPII ,,JUNIOR - VIP" AL COLEGIULUI DE MUZICĂ
„SIGISMUND TODUŢĂ” CLUJ-NAPOCA

OVIDIU MOLDOVAN - Pregătirea muzicală a soliștilor
IOANA GRÜNNER  - Pregătirea muzicală a corului
LELIA SERAFINCEANU  - Pregătirea muzicală a corului de copii ,,Junior-Vip"

Pr. FLORIN CĂTĂLIN GHIȚ - Consultant lingvistic/ Traducerea din limba greacă

CRISTINA ALBU - Regie scenă culise

DIANA BACIU - Operator supratitrare

descriere

O excepțională primă audiție națională în ajunul Luminației

Concert vocal-simfonic

În întâmpinarea sărbătorii Luminației, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla au plăcerea de a vă invita luni, 31 Octombrie 2016, la concertul extraordinar oferit în primă audiție națională REQUIEM”, de Mikis Theodorakis.

Într-o perioadă solemnă, dedicată rememorării, introspecției și purificării sufletești, excepționala ocazie lirică le va oferi spectatorilor un concert vocal-simfonic înălțător și de o spiritualitate aparte, menit să le aducă Lumină tuturor celor prezenți.

În ajunul zilei dedicate de Biserică pomenirii celor plecați dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca un eveniment deosebit, în premieră națională, ce contemplă valorile rememorării uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii, creația lirică purtând semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate extrem de reprezentativă a artei muzicale din Grecia, reputată și la nivel internațional. Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum și pentru cele ce surprind cu finețe și atenție diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile unor poeți eleni, genuri muzicale ample de esență cultă, Theodorakis înclină cu profunzime către rememorarea trecutului, evocarea autentică a unor momente istorice, politice.

La rândul său o excepțională dovadă a marcării adevărului istoric, sensibilității spirituale și introspecției, „Requiem”-ul lui Mikis Theodorakis, scris în anul 1984, a fost dedicat morților în urma masacrului din orașul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul vocal-simfonic dedicat de către compozitor celor cinci soliști, corului mixt și orchestrei, are la bază textele părintelui Ioan Damaschinul.

Titlul capodoperei anunță încadrarea într-un gen cu o lungă tradiție în cultura occidentală, abordat de-a lungul secolelor de mari compozitori, conștienți de profunzimea pe care discursul vocal-simfonic – omagiu celor care nu mai sunt – o poate atinge. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, genul recviemului s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten.

Concertul vocal-simfonic susținut luni, 31 octombrie, aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca o distribuție de înaltă ținută: soprana Veronica Fizeșan, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandor, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta Maestrului Adrian Morar, cu participarea Corului de Copii „Junior VIP” al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, Dirijor: Anca Mona Mariaș.

Distinsul eveniment este realizat în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, având un important scop nobil, toate donațiile colectate cu această ocazie fiind destinate construcției Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu, dedicată memoriei tuturor Martirilor și Mărturisitorilor din secolul al XX-lea.

Vă așteptăm la un spectacol înălțător, care ne va lumina spiritual!