MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA, SALA ,,TONITZA"
distribuție
CRISTIAN HODREA - Bas
MIRA GAVRIȘ - Pian
descriere
Eveniment ce marchează 95 de ani de la nașterea lui Tudor Jarda, organizat de Asociația Trompetiștilor din România în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului ,,Tudor Jarda”, ediția a VI-a
INTRAREA LIBERĂ
În semn de prețuire și în amintirea celui care și-a pus deosebitul talent în slujba culturii clujene și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – compozitorul, profesorul și dirijorul Tudor Jarda (1922-2007) – soliștii teatrului liric clujean, mezzosoprana Iulia Merca și basul Cristian Hodrea, alături de pianista Mira Gavriș, vor susține miercuri, 8 noiembrie 2017, începând cu ora 19.00, în intimitatea Sălii Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, un recital de lieduri. Muzica poartă, în mod evident, semnătura compozitorului aniversat, în timp ce versurile fac parte din creația marilor noștri poeți Lucian Blaga și Octavian Goga.
Tudor Jarda s-a născut la Cluj-Napoca și și-a dezvoltat abilitățile muzicale la Conservatorul din Cluj și din Timișoara, urmând totodată cursurile de filosofie ale Universității din Cluj unde, printre profesorii săi, s-a numărat și Lucian Blaga. A activat ca interpret trompetist în Orchestra Operei Române clujene (1945-1948), dar și ca director al instituției noastre, în perioada 1975-1981. A condus, totodată, de la pupitrul dirijoral unele producții muzical-dramatice proprii, ca Neamul Șoimăreștilor, Pădurea vulturilor, Dreptul la viață, Luceafărul de ziuă sau Înger și demon, montate pe scena noastră. Mai mult decât atât, a transmis dragostea pentru artă și tinerelor generații de studenți ale Conservatorului din Cluj, unde a predat armonie (în perioada anilor 1949-1984), desfășurând în paralel o asiduă muncă de cercetare în domeniul folclorului. În ceea ce privește diversa și ampla sa creație componistică – incluzând atât lucrări muzical-dramatice, cât și simfonice sau vocal-simfonice – aceasta reflectă plenar predilecția pe care compozitorul a manifestat-o pentru resursele vocii umane, înclinațiile sale folclorice, dar și accesibilitatea cu care a căutat în permanență să se adreseze receptorilor artei sale.
Recitalul de lieduri la care vă invităm să luați parte pentru a descoperi, sau a redescoperi frumusețea binomului voce-pian în viziunea creatoare a celui care a fost Tudor Jarda, este un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Trompetiștilor din România, cu prilejul celei de-a VI-a ediții a Festivalului ,,Tudor Jarda”.
Vă așteptăm!