Piața Unirii din Cluj-Napoca
distribuție
Regia artistică: Matteo Mazzoni (invitat)
Adina: Lucia Bulucz
Nemorino: Eusebiu Huțan
Belcore: George Godja
Dulcamara: Zoltán Nagy (invitat)
Giannetta: Oana Trîmbițaș
Notarul: Alin Barna
Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca
Acompaniamentul recitativelor: Adela Bihari
Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor
Regie scenă: Cristina Albu
descriere
categorie spectacol: operă
Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen, în cadrul Proiectului ,,Opera Aperta 2018″, realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul Anului Centenar
Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe
Vârsta recomandată: 3+
INTRAREA LIBERĂ
Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.
Profunzimea operei rezidă din felul în care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.
Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-o producție realizată în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria, montată, de această dată, pe scena în aer liber din Piața Unirii, în cadrul Proiectului ,,Opera Aperta 2018″.
Spectacolul se încheie în jurul orei 23.00
galerie foto
NICU CHERCIU