Loading Evenimente
GIUSEPPE VERDI
REQUIEM
MESSA DA REQUIEM
duminică, 28 octombrie 2018, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: Cristian Mandeal (invitat)
Regia artistică: Rareș Trifan
Scenografia: Valentin Codoiu


Soprană: Diana Țugui
Mezzosoprană: Andrada Ioana Roșu-Vaida
Tenor: Hector Lopez
Bas: Petru Burcă


Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca


Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan


Pregătirea muzicală a soliștilor: Ovidiu Moldovan
Pregătirea muzicală a corului: Ioana Gr
ünner


Regie scenă culise: Cristina Albu

descriere

categorie spectacol: concert vocal-simfonic

Concert vocal-simfonic In memoriam basului Gheorghe Roșu

 

Vârsta recomandată: 8+

Considerată ca fiind una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi, Requiem-ul a fost compus pentru a onora memoria celui care a fost poetul, dramaturgul și romancierul Alessandro Manzoni (1785-1873), ,,suflet al literaturii naționale” și care, asemenea compozitorului italian, a militat prin intermediul artei sale pentru unificarea Italiei.

Ideea lui Verdi de a compune un Requiem s-a legat inițial de moartea unui alt reprezentant de seamă al culturii italiene: compozitorul Gioachino Rossini (1792-1868) – cel mai apreciat și faimos creator de opere al Italiei mijlocului de secol XIX. Aflând despre trecerea în neființă a acestuia, Giuseppe Verdi a propus crearea unui Requiem, la realizarea căruia să contribuie câțiva dintre principalii compozitori italieni. Cu toate că inițiativa a fost bine primită și părțile componente ale lucrării au fost finalizate, interpretarea Misei pentru Rossini la data programată – 13 noiembrie 1869 – nu a mai avut loc din motive financiare și organizatorice. Libera me – segmentul compus cu acest prilej de către Verdi – își va găsi însă locul, mai târziu, în Messa da requiem per l’anniversario della morte di Manzoni 22 maggio 1874, ca ultima din șirul celor șapte părți constitutive: Requiem, Dies irae, Offertorio, Sanctus, Agnus Dei, Lux aeterna, respectiv Libera me.

Requiem-ul a fost interpretat pentru întâia oară, conform dorinței categorice a compozitorului, la Domul San Marco, după un an de la moartea lui Manzoni, pe 22 mai 1874, sub conducerea sa muzicală. Cu toate că aplauzele au fost interzise în interiorul basilicii din Veneția, încântarea publicului prezent la eveniment s-a simțit pretutindeni. Au urmat concerte la Teatro alla Scala, Opéra Comique de la Paris și Royal Albert Hall din Londra, unde mesajul despre moarte, judecată, salvare, înviere și forța emoțională a lucrării au manifestat un puternic impact în rândul auditoriului.

Pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Requiem-ul de Verdi aduce, de această dată, un omagiu la adresa celui care a fost basul și maestrul Gheorghe Roșu – o personalitate a vieții cultural-artistice clujene, care și-a lăsat amprenta în formarea unor artiști lirici de renume internațional, dar și în evoluția instituției noastre.

*În cadrul acestui eveniment are loc o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea

**FOTO: Incendiul de la Clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea (august 2018)
Fotograf: Costel Demian

Concertul se încheie în jurul orei 20.00