SPECTACOL TRANSMIS ONLINE
distribuție
Corneliu Huțanu – Bas
Lelia Serafinceanu – la pian
descriere
categorie spectacol: Spectacol online
La intersecția liedurilor din creația românească și cea rusească, acest recital ne revelează compoziții deosebite semnate de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Aurel Eliade, Sabin Drăgoi, dar și P. I. Ceaikovski și S. Rachmaninoff. Melodicitatea, profunzimea, pulsul alert și emoția unor titluri precum „Tu m-ai uitat (Languir me fais)”, „Cântec haiducesc”, „Revedere”, „Crizanteme”, „Serenada Don Zhuana”, „Pora! Javis’, prorok”, „Zabyt’ tak skoro” și „Sred shumnovo bala”, ne induc o melancolie plăcută a repertoriului clasic, dar și bucuria audiției unor creații rar interpretate pe scena națională.
Simbolismul acestui eveniment liric este dublat de omagierea unui apreciat artist şi profesor, basul Gheorghe Roşu, personalitate a vieții cultural-artistice clujene, care și-a lăsat amprenta în formarea unor artiști lirici de renume internațional, dar și în evoluția instituției noastre.
Apogeul universitar și verticalitatea Profesorului Gheorghe Roșu au cunoscut repetate împliniri prin cursurile sale acaparante. Dovadă stau numeroasele premii obținute și generațiile de tineri artiști pe care i-a format, tineri care au cunoscut, la rândul lor, succesul pe înaltele scene ale lumii. Printre aceștia se numără Marius Vlad Budoiu, Marian Pop, Petru Burcă, Iulia Merca, Cosmin Sime, Zoltan Nagy șa. Solistul Gheorghe Roșu a împărtășit scenei aceeași eminență și dedicare absolută, debutând artistic în „Requiem” de W. A. Mozart, sub bagheta dirijorului Mircea Cristescu, debut urmat de o activitate interpretativă impresionantă ce numără peste 89 de roluri în lucrări vocal-simfonice și operă, peste 1000 de concerte și spectacole de operă în țară și străinătate – dintre care foarte multe prime audiții naționale, peste 1000 de lieduri, două filme artistice cu operele „Paiațe” și „Cenușăreasa”, trei discuri și trei CD-uri, imprimări speciale radio și TV, numeroase imprimări de discuri alături de formațiile „Cappella Transylvanica” și „Ars Nova”, a căror mentor și membru a fost, asemenea implicării în Fundația „Sigismund Toduță” și Fundația „Mozart”, fondate de Maestrul Roșu. Numeroasele interpretări au stat sub semnul talentului remarcabil, a calităților artistice sublime, puternic expresive și a dăruirii Maestrului Gheorghe Roșu, care și-a consacrat vocația lirică Academiei de Muzică și scenei clujene, calități răsplătite în mod excepțional cu Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru promovarea muzicii românești și Medalia Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler.