Încarc Evenimente
GEORGES BIZET
CARMEN
duminică, 24 octombrie 2021, Ora 19:00
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: David Crescenzi
Regia artistică: Emil Strugaru
Preluare regie: Mihaela Sandu
Scenografia: PhD. arh. Cătălin Ionescu Arbore
Coregrafia: Livia Tulbure Gună
Preluare coregrafie: Dan Haja
Regie scenă culise: Cristina Albu


Carmen: Iulia Merca
Don José: Marius Vlad Budoiu
Micaëla: Irina Săndulescu Bălan
Escamillo:David Pogana (debut)
Dancairo: Sebastian Balaj (debut)
Remendado: Florin Pop
Zuniga:Simonfi Sandor
Moralès: George Godja
Frasquita: Oana Trîmbițaș
Mercédès: Ștefania Barz

Orchestra, Corul și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca

descriere

categorie spectacol: operă

Stimați spectatori,

Conform Hotărârii nr 76 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, desfăşurarea spectacolelor este permisă CONFORM REGLEMENTĂRILOR LEGALE ÎN VIGOARE cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:
• persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
• persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Persoanele care participă la spectacole sunt obligate să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital COVID-19 al Uniunii Europene.
ATENȚIE! Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
—-
Spectacol susținut în cadrul Festivalului Regal de Operă Virginia Zeani

Operă în patru acte pe un libret de Henry Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée

Ultima și cea mai importantă dintre operele compozitorului francez Georges Bizet (1838-1875), Carmen s-a bucurat de o recunoaștere crescândă, în ciuda ostilității și criticii dure cu care a fost întâmpinată în seara premierei (3 iunie 1875) la Opéra Comique din Paris. Dorința lui Camille du Locle – managerul instituției la acea vreme – de a ,,face genul să evolueze” s-a materializat astfel într-o lucrare de un realism fără precedent, care redă tragica poveste a soldatului Don José, căzut pradă farmecelor gitanei Carmen. Cu toate că își sfidează familia, își compromite cariera și depășește toate limitele moralității pentru femeia pe care o iubește, soldatul va sfârși prin a o ucide.

Devine evident motivul pentru care un astfel de subiect a luat prin surprindere publicul parizian, obișnuit cu conveniența și ușor de cucerit prin piesele amuzante, cu final fericit, atotprezente în repertoriul teatrului de operă la acea vreme. Totuși, genialitatea cu care Bizet a surprins evoluția dramatică, seducătoarele melodii ale faimoasei Habanera, Séguedille sau ale Cântecului toreadorului, pronunțatul accent spaniol și lirismul francez al unor momente și-au primit, mai târziu, aprecierea cuvenită, cucerind și astăzi aplauzele furtunoase ale spectatorilor de pe întreg mapamondul.

Spectacolul are trei pauze şi se încheie în jurul orei 22.30
Vârsta recomandată: 5+

galerie foto

NICU CHERCIU