Încarc Evenimente
CĂLIN IONCE - Muzica
ONLINE: DOAR M... DE LA MARGUERITE
marți, 12 mai 2020, Ora 18:00
SPECTACOL TRANSMIS ONLINE

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Regia artistică și Coregrafia: Livia Tulbure Gună
Scenografia: Liliana Moraru 
Muzica: Călin Ionce
Pregătirea muzicală: Dorina Cârlig
Asistență Coregrafie: Anca Opriș Popdan, Marius Toda 
Regie Scenă Culise: Dan Lupea

M.: Andreea Jura
Armand: Dan Haja 
Contele de G.: Lucian Bacoiu 
Bătrânul Duce: Marius Toda  
George Duval: Octavian Popa 
Madama P.: Enikö Fărcaș
Nanine: Ofelia Mărginean 
Degradarea/ Moartea: Liana Taloș 

Tinerele Nimănui: Rodica Bacoiu, Dalia Costea, Dorina Lucaciu, Laura Pop, Polina Stănescu, Patricia Cenan, Ingrid Poka, Roxana Cociș, Iuliana Dane
Madamele Trecute: Alina Negru, Antonela Oancea, Gabriela Sima, Daniela Drăgușin, Cristina Boboc, Cristina Toda
Domnii Risipitori: Valentin Mihăilă, Romulus Petruș, Róbert Kálmán, Tudor Stupar, Paul Cuibus, Antoniu Mon, Răzvan Boar

Soliștii și Ansamblul de Balet ale Operei Naţionale Române Cluj-Napoca

 

descriere

categorie spectacol: balet, Spectacol online

Înregistrare realizată în parteneriat cu TVR Cluj. Spectacol prezentat în premieră în data de 03.02.2017

Spectacol de balet în șapte scene, inspirat din romanul Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

Spectacolul Doar M… de la Marguerite readuce pe scena Operei Române Clujene celebra poveste de dragoste a curtezanei Marguerite Gautier, pe care o trăiește alături de tânărul Armand Duval, de această dată într-o variantă coregrafică și regizorală semnată de Livia Tulbure Gună, pe ritmurile muzicii compozitorului băimărean Călin Ionce, în scenografia Lilianei Moraru.

Ineditul acestei noi producții, pe lângă elementele propriu-zise de limbaj ale baletului modern, rezidă în perspectiva din care ni se prezintă întâmplările și tema regenerării condiției umane prin dragoste și sacrificiu: cea a unei M… (de la Marguerite) tulburată și speriată, singură în odaia ei, înainte de moarte. Parcursul muzical-coregrafic din flashbackurile lui M. vă va conduce, scenă după scenă, la petrecerea din salonul ei – când îi este prezentat Armand, în dormitorul Margueritei – unde tânărul a cucerit-o prin sinceritatea cu care i-a declarat sentimentele, la țară – în cadrul idilic unde și-au trăit fericirea până la apariția lui George Duval (tatăl iubitului ei) și decizia ei de a se sacrifica pentru bunăstarea celorlalți, dar și la banchetul unde Armand a umilit-o, în necunoștință de cauză, lăsând-o răpusă de durere. O veți avea în față pe balerina M., exprimându-și regretele față de stilul de viață dezonorant adoptat înainte să întâlnească dragostea adevărată, și speranța că iubitul ei va înțelege motivul nobil pentru care l-a părăsit.

Nu lipsesc nici celelalte personaje ale romanului lui Alexandre Dumas-fiul: Contele de G. (protector și prieten al Margueritei), Bătrânul Duce (principalul protector al Margueritei), Nanine (camerista) sau Madama P. (de la ,,Prudence”, o confidentă interesată). Pentru a accentua și mai mult lumea decadentă din care se retrage Marguerite, Livia Tulbure Gună (căreia îi aparține, deopotrivă, și adaptarea scenică a subiectului) delimitează personajele alegorice, precum ,,Urâțenia”, ,,Degradarea”, ,,Moartea”, ,,Tinerele Nimănui” sau cele colective, reprezentate, evident, prin ansamblurile de balerini – ,,Madamele Trecute”, ,,Societatea de petrecăreți” și ,,Domnii Risipitori”.

Vă invităm, așadar, să luați parte la un spectacol în care mișcările de dans contemporan și teatru-dans vă vor purta de-a lungul transformărilor interioare ale lui M. – curtezana salvată prin dragoste!

 

 

galerie foto