Loading Evenimente
GAETANO DONIZETTI
ELIXIRUL DRAGOSTEI
L'ELISIR D'AMORE
duminică, 13 mai 2018, Ora 18:30
Sala mare

  • distribuție
  • descriere

distribuție

Dirijor: David Crescenzi Regia artistică: Matteo Mazzoni Adina: Diana Țugui*  Nemorino: Eusebiu Huțan Belcore: Geani Brad Dulcamara: Cristian Hodrea Giannetta: Oana Trîmbițaș Notarul: Alin Barna Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca Acompaniamentul recitativelor: Lucian Dușa Maestru de cor: Emil Maxim Dirijor cor: Corneliu Felecan Asistență regie artistică: Alina Simona Nistor Regie scenă culise: Cristina Albu   *Stimați Spectatori, din motive de sănătate, soprana Stanca Manoleanu – interpreta rolului Adina din spectacolul ”Elixirul dragostei” pus în scenă duminică, 13 mai 2018, va fi înlocuită de soprana Diana Țugui. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim vizionare plăcută!

descriere

categorie spectacol: opera

Spectacol prezentat în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen, în cadrul Festivalului Internațional ,,Sigismund Toduță”

Operă în două acte pe un libret de Felice Romani, după libretul Le philtre al lui Eugène Scribe

Vârsta recomandată: 10+

Premiera operei comice L’elisir d’amore la data de 12 mai 1832 a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai înainte, de succesul apariției operei Anna Bolena. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditatea care, de altfel, îl caracteriza, dând la iveală o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Comicul se datorează atât atitudinii infantile a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara (de fapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux) îi va aduce dragostea capricioasei Adina – cât și naturii personajelor, a căror rădăcină se află în genul operei buffa.

Profunzimea operei rezidă în felul prin care Nemorino își demonstrează dragostea, acesta fiind dispus ca, pentru a obține suma de bani necesară achiziționării unei a doua doze de elixir, să se înroleze definitiv în armată. Acest gest o sensibilizează pe Adina și o determină să își anuleze decizia de a se căsători cu sergentul Belcore – pretendentul ei ideal și rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.

Vă invităm să descoperiți îndeaproape povestea celor două personaje, presărată cu sentimentalism și situații comice, dar și pe ceilalți participanți la acțiune, într-un nou spectacol montat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu renumitul Teatru Csokonai Színház din Debrecen, Ungaria.

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.15

galerie foto

NICU CHERCIU